Tatarski biftek

Potrebujemo: 500 g govejega fileja (čim bolj uležanega), 1 rumenjak, 3 manjše čvrste kisle kumarice, pol manjše rdeče čebule, 1 žlico kaper, 8 filetov slanih inčunov, 1 žlico dijonske gorčice, 0,3 dl konjaka ali vinjaka (tega ni mogoče nadomestiti z nobenim domačim žganjem; če konjaka ni pri roki, ga raje opustimo), morsko sol, črni poper v zrnu, suh čili po okusu, 1 žličko sladke mlete rdeče paprike.

Priprava: Dobro ohlajen goveji file (pljučno pečenko ali tako imenovani beli krajec) temeljito očistimo, odstranimo morebitne belo srebrnkasto kožico, žilice in maščobo. Očiščeno meso narežemo na drobne koščke in jih posolimo. Kumarice drobno nastrgamo ali sesekljamo. Inčunove filete očistimo in z noževo konico stremo v pasto. Kapre oprhamo pod tekočo hladno vodo, odcedimo in drobno sesekljamo. Suh čili v možnarju stremo v prah (ali uporabimo že zmleto različico). Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Nakockano meso drobno sesekljamo ali pa ga nekajkrat zmeljemo z dobro ohlajenim strojčkom za mletje mesa. Vse preostale sestavine gladko zmešamo in dodamo mesu. Dobro premešamo in oblikujemo v nekakšno veliko polpeto poljubne oblike, ki jo položimo na čim bolj ohlajen večji krožnik. Sredi mesa napravimo manjšo vdolbino, v katero položimo svež rumenjak. Tatarski biftek obložimo s kosmi masla, olivami, kaprami, slanimi fileti in podobnim, ponudimo pa z (doma pripravljeno) majonezo, pikantnimi dodatki in različnimi opečenimi kruhki (belimi, koruznimi, polnozrnatimi).