Dalila komaj čaka petek. Od tega dne bo tako kot preostalih 184 uporabnikov Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa Radovljica lahko redno uporabljala prenovljeno telovadnico, kakršne nimajo nikjer v Sloveniji. Do takrat se mora zadovoljiti z le nekaj neuradnimi minutami na dan, ko sme pokukati vanjo in se zapoditi do plezalne stene. Čeprav jo je pred nekaj dnevi preizkusila prvič v življenju, na njej že postavlja rekorde. »Ves čas nas je zanimalo, kaj nastaja iz naše telovadnice. Vsake toliko časa smo lahko pokukali vanjo in pogledali, kaj je novega,« pove in našteva nove pridobitve. »Prej plezalne stene nismo imeli,« uporabnica CUDV ne skriva navdušenja.

Namesto letvenikov plezalna stena in mehke obloge

Tudi gugalnice, na kateri so včeraj otroci že urili svoje ravnotežje, ter žogic in drugih pripomočkov prej v telovadnici ni bilo. Še pred dvema mesecema je bil to prostor, ki so ga obdajali letveniki oziroma ribstoli – tako kot verjetno vsako slovensko telovadnico podobne starosti. Da jo uporabljajo ljudje s posebnimi potrebami, ni bilo videti. »Telovadnica, ki je bila stara 25 let, ni več zadovoljevala potreb naših uporabnikov,« priznava direktorica centra Slađana Anderle. »Uporabljali so jo lahko le fizično sposobni uporabniki. Teh pa ni veliko. Že res, da imamo v svojih vrstah znane športnike, ki hodijo na specialno olimpijado in se vsako leto udeležijo Ljubljanskega maratona. Vendar pa je tudi veliko takšnih, ki so na vozičku, imajo senzorno motnjo ali pa pri gibanju potrebujejo pomoč oziroma druge pripomočke,« opozarja direktorica. Tudi oni bodo od petkovega odprtja lahko uporabljali prenovljeno telovadnico, strokovnjaki pa jim bodo vadbo s pomočjo sodobnih pripomočkov lažje prilagodili.

Vsak del je popolnoma izkoriščen

Poleg športnega dela ima telovadnica tudi senzorno sobo, ki je namenjena terapevtskemu delu s posamezniki z gibalnimi in senzornimi težavami. Poleg plezalne stene so otroci navdušeni nad bazenom z žogicami, veliko gugalnico in blazinami, ki se sestavijo v različne plezalne poligone. »Vsak del telovadnice je popolnoma izkoriščen, da pripomočki uporabnikom, športnim pedagogom in terapevtom pri vadbi in terapijah niso v napoto,« pravi Miha Šter, direktor podjetja Elan Inventa, ki je prenovilo telovadnico.