Se v današnjem finalu malce na silo organiziranega pokalnega tekmovanja znova obeta pogrom Olimpije tako kot v zadnji izvedbi državnega prvenstva? Verjetno ne, saj gredo pričakovanja v smer prepričljive ljubljanske zmage.

Tivolski kolektiv se je ob zadnjem resnem gostovanju v Podmežakli dotaknil dna. Po izgubljeni dirki za domačo krono in vsesplošnem nezadovoljstvu je z direktorskega položaja odšel Matjaž Sekelj, klub pa je kot zasilno rešitev pred bankrotom izbral prisilno poravnavo. Čeprav se v novi sezoni EBEL za Olimpijo z rezultatskega vidika ni spremenilo nič, saj je moštvo še vedno globoko na zadnjem mestu, bi v finalu pokala vendarle moralo preskočiti jeseniško oviro. Razplet sklepnega dejanja za pokalno lovoriko je odvisen od pristopa ljubljanskih igralcev, ki bodo morda nastopali z zadnjo okrepitvijo Nardom Nagtzaamom iz Nizozemske.

Čeprav Olimpije slovenska hokejska scena odkrito niti najmanj ne privlači, si nove blamaže že zaradi splošnih vrednot v športu ne sme privoščiti. Osvojena pokalna lovorika za Ljubljančane ne bi imela skoraj nobene vrednosti, kar kaže že obnašanje trenerja Fabiana Dahlema, ki še pred tedni sploh ni želel slišati, da bo moral pred novim letom spet na Jesenice. Ob tem je vredno podčrtati, da Dahlemov status na trenerskem položaju po seriji porazov v EBEL in vse glasnejših namigovanjih iz slačilnice o porušenem zaupanju z nekaterimi domačimi igralci ni več tako zanesljiv kot nedolgo tega. Če bo izgubil še danes na Jesenicah, bo v Tivoliju zavrelo kot v kotlu.

In Jesenice? Kdor je spremljal sobotno uspavanko v Zalogu, se je lahko znova prepričal, kako nizko je padel slovenski klubski hokej. Jeseničane pestijo poškodbe ključnih mož (Miha Brus, Urban Sodja, David Sefič), zato si bo opremo nadel kar pomočnik trenerja Anže Terlikar. Če bi Olimpija hitro odprla jeseniška vrata, ni izključen niti visok poraz državnih prvakov, saj vratar Jure Pavlič zaradi odsotnosti Žana Usa in Grega Vilmana nima prave zamenjave.

Jesenice ob vse večjih ugibanjih, kdo stoji za prevzemom blagovne znamke nekoč slavnega, zdaj pa propadlega kluba, zanima tudi spektakel. Na tribunah pričakujejo okoli 2000 gledalcev, kar bi bila rekordna znamka v letošnji sezoni. O kakovosti igre pa raje ne izgubljajmo besed, saj starih derbijev z obilo blišča že dolgo ni več.