Ob koncu koledarskega leta se v zadnjih letih v nogometnem svetu ponavadi razvnamejo debate o tem, kdo si najbolj zasluži zlato žogo. Mnenja se pogosto krešejo, sploh ko gre za dvoboj in rivalstvo med Messijem in Ronaldom, toda letos se zdi, da prevelike dileme o zmagovalcu ni. Argentinec bo verjetno pobral veliko večino glasov, pred Ronaldom pa bi utegnil končati tudi Neymar, ki je tako kot Messi z Barcelono osvojil trojček lovorik, v novi sezoni pa je trenutno tudi najboljši strelec Barce, medtem ko se Portugalec razen z največjim številom doseženih golov z lovorikami v minulem letu ne more pohvaliti.

V zadnjih dneh je bilo sicer predvsem v španskih medijih moč zaslediti namige, da bi morali biti v finalu izbora letos kar vsi trije člani udarnega Barceloninega napada, ki je v zadnjem letu neustavljiv za vse nasprotnike. Na koncu je kratko potegnil Luis Suarez in ostal brez nominacije, na prireditvi pa bo kljub povprečni sezoni ponovno Ronaldo. Upravičeno ali ne, presodite sami.

Če bo zlato žogo osvojil Messi, bo postal prvi v zgodovini, ki jih bo dobil že pet, rivalu Ronaldu pa bi znova ušel za dve nagradi.

Med nogometašicami se bodo za laskav naziv najboljše na svetu potegovale Američanka Carli Lloyd, Japonka Aya Miyama in Nemka Celia Šašić.

Tudi med trenerji nagrada verjetno v Barcelono

Poleg zlatih žog za najboljšega nogometaša in nogometašico bodo na Fifini gala prireditvi 11. januarja v Zürichu podelili tudi nagrado za najboljša trenerja leta. Lani jo je v moški konkurenci osvojil nemški selektor Joachim Löw, ki pa letos pričakovano ni med tremi finalisti. Za nagrado se bodo tokrat potegovali strateg Barcelone in tudi prvi favorit Luis Enrique, ki je s katalonskim velikanom v lanski sezoni dobil rekordnih 42 od 50 tekem, trener Bayerna Pep Guardiola (v Nemčiji je ponovno prepričljivo postal prvak, v ligi prvakov pa izpadel v polfinalu proti Barceloni) in selektor čilske reprezentance Jorge Sampaoli, ki je s Čilom poleti postal južnoameriški prvak in ga popeljal do najvišje uvrstitve na Fifini lestvici (3. mesto).

Finalisti izbora za najboljšega trenerja v ženskem nogometu so: selektorica reprezentance ZDA (ki je poleti postala svetovni prvak) Jillian Ellis, selektor japonske reprezentance (druga na SP) Norio Sasaki ter selektor angleške reprezentance (tretja na SP) Mark Sampson.

Bo Messi dobil tudi Puskasa?

Med bolj zanimivimi pa je vsako leto tudi razglasitev dobitnika nagrade Ferenca Puskasa, ki jo prejme strelec najlepšega zadetka leta.

Med tremi finalisti so letos: izjemen gol Lea Messija, ki ga je v finalu španskega pokala dosegel po samostojni akciji proti Athleticu Bilbau, zadetek Rominega Alessandra Florenzija skoraj s polovice igrišča v ligi prvakov proti Barceloni ter gol z brazilskih zelenic, ki ga je proti Atleticu Gioanienseju s škarjicami dosegel član Goianesie Wendel Lira.