Danes 37-letni Bryant je v svoji karieri igral zgolj za en klub, v tem času pa nanizal številne izjemne dosežke. Med drugim je bil petkrat prvak lige NBA, osvojil je dve zlati olimpijski kolajni, kar sedemnajstkrat pa je bil član moštva zahoda na tekmah All Stars.

Svojo odločitev, da končuje kariero, je sicer sporočil na nekoliko nekonvencionalen način, in sicer na spletni strani The Players's Tribune, kjer je napisal »ljubezensko« pismo z naslovom »Draga košarka«. »Šestletnemu fantu si dala sanje Lakersov, za kar te bom vedno ljubil. A ljubiti te ne morem več dolgo. Letošnja sezona je vse, kar ti še lahko ponudim. Moje srce lahko še naprej razbija, glava prenese vsakodnevno garanje, telo pa ve, kdaj je napočil čas za slovo. Tudi to je v redu. Pripravljen sem te izpustiti iz rok, zato ti sporočam, da uživajva to, kar nama je še ostalo. Dala sva vse od sebe,« je zapisal Bryant, ki je do sedaj v ligi NBA odigral kar 1280 tekem in v povprečju zbral 25,4 točk, 5,3 skoke, 4,8 podaj in 1,5 ukradenih žog.

Na novico se je že kmalu odzval komisar lige Adam Silver, ki je dejal: »S sedemnajstimi nastopi na tekmah All Star, nazivom najkoristnejšega igralca lige, petimi naslovi z moštvom Lakers, dvema olimpijskima medaljama in neutrudno delovno etiko je postal eden najboljših igralcev v zgodovini košarkarske igre. Ne glede na to, ali je nastopal v finalu, ali treniral v telovadnici, je do košarke čutil neizmerno ljubezen. Z milijoni navijačev po vsem svetu bi mu rad čestital za izjemno kariero in se mu hkrati zahvalil za številne nepozabne trenutke.«

S hvalospevi na račun Bryanta ni skoparila niti legenda moštva Los Angeles Lakers in eden največjih košarkarjev vseh časov Magic Johnson. Šestinpetdesetletnik je medijem dejal, da ga še posebej veseli dejstvo, da se je Bryant za odhod odločil pod lastnimi pogoji. »Podpiral ga bom, ne glede na to, kaj bo storil, a menim, da je to dobro tako zanj kot za ekipo Lakers, ki bo sedaj lahko nadaljevala brez njega,« je dejal Johnson in povrhu Bryantu namenil še pohvalo, ki jo je deležen le redko kdo.

»Je igralec, ki se je najbolj približal Michaelu Jordanu. Bil je nezaustavljiv. Njegova želja po zmagah je bila neverjetna, v telovadnici pa je preživel več časa kot kdorkoli. Za košarko je živel 24 ur na dan.«