»Deseterica je že nekaj več. Dosežek, s katerim se ponaša vsa ekipa. Ko sem pogledala semafor, sem si rekla: med elito sem,« je smučarska tekačica Alenka Čebašek v Ruki s širokim nasmehom pospremila deseto mesto na pet kilometrov drsalno. Ne samo da je to za 26-letno Blejko drugi dosežek kariere, ampak je tudi kar presenetljivo dobra popotnica reprezentance za nadaljevanje sezone. S presenetljivim dosežkom je zasenčila tudi osmo mesto mešane biatlonske štafete (Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak) na premieri v Östersundu.

Tudi Alenka Čebašek sama ne bi stavila na sobotni turbo pospešek. »Ne, nisem čutila, da sem v dobri formi. Sezono sem začela zelo negotova, nisem verjela v lastne sposobnosti. Preveč je bilo težav v pripravljalnem obdobju,« je priznala. Po petem vmesnem času na 3,1 kilometra je celo kazalo, da je blizu tekmovalnih stopničk. Bila je celo hitrejša kot kasneje tretjeuvrščena Švedinja Ide Ingemarsdotter, medtem ko sta bili zvezdnici Therese Johaug in Charlotte Kalla daleč spredaj. »Začetni ritem je bil hiter, zato v zaključku tudi nisem zmogla pospešiti, čeprav so mi povedali, da sem hitra. Je pa to uspelo nekaterim drugim. Imam občutek, da sem celotno progo pretekla v enakomernem ritmu. Je pa res, da mi je do šestega mesta zmanjkalo le par sekund. Vseeno odličen dosežek. Smuči so tekle kar same. Seveda sem tudi serviserje posebej pohvalila,« se je smejalo skromni tekačici, ki je vajena biti v senci Višnarjeve in Fabjanove.

Na 10 km startala prehitro

Alenka Čebašek še ne sodi v krog privilegiranih tekačic, da bi od proizvajalca smuči, ki pokriva 70 odstotkov svetovne elite, dobila širok izbor smuči za testiranje. A to bi se lahko malce spremenilo. »Imam vsaj srečo, da že dobivam zelo hitre in kakovostne smuči,« navrže.

Čebaškova je bila doslej na 75 tekmah svetovnega pokala med posameznicami uspešnejša le prvi dan Tour de Ski decembra 2013 v Oberhofu (8. mesto) tudi na krajši drsalni razdalji. »Krajše drsalne tekme na tri ali pet kilometrov, ki jih bo na moje zadovoljstvo letos več na sporedu, mi očitno ležijo. Sicer se vedno zelo potrudim tudi na daljših razdaljah, a dosežek je, kakršen je.« V nedeljo na zasledovalni tekmi na 10 km klasično ni uspela zadržati dobrega izhodišča po dveh dneh Mini Toura (16.) in je končala kot 39. »Verjetno sem začela prehitro. Sem preveč želela slediti drugim, namesto da bi ubrala svoj ritem in to sem plačala. Pa še pogoji so bili za Skandinavke, ponekod je 'glajtalo', drugje se je pod smučmi delala 'cokla',« je dodala. V zahtevnih pogojih tudi kolegici Lea Einfalt in Nika Razinger nista imeli dobrega dne. Do točk ni uspelo niti Vesni Fabjan, ki tako kot Miha Šimenc, najmlajši na sobotni tekmi (86. mesto), v nedeljo ni nastopila.

Tomaš Kos zadovoljen

»Mislim, da je osmo mesto lep rezultat. Je štafeta le petnajst sekund za Rusi,« je glavni trener biatlonske reprezentance Tomaš Kos z zadovoljstvom pospremil uvodni nastop elitne četverice. Prvi tekmovalni dan se ni posebej posrečil Andreji Mali (19. čas), ki je že po prvi predaji, predvsem v teku, pridelala minuto in 37 sekund od končnega zaostanka 2:31 minute za zmagovalno norveško zasedbo. Teja Gregorin (6. čas predaje), Klemen Bauer (5.) in Jakov Fak (3. čas) so prehitevali do ciljne črte. Z odliko so opravili strelski del, saj so bili natančnejši le Švedi. Ob tem je le Jakov Fak s tveganim pristopom porabil štiri od šestih dodatnih nabojev. Glede na pokazano v smučini pa slovenski tabor razveseljuje hitra vrnitev in okrevanje po mononukleozi Klemena Bauerja, ki je v svoji predaji zelo blizu tudi najhitrejšemu Johannesu Boeju (8. čas).

»Ta tekma je bila dobra šola,« je Jakov Fak začel komentar po tekmi mešanih štafet v Östersundu. »S tekom še nisem zadovoljen, čeprav analiza kaže, da sem hiter. Verjamem, da bo šel trend le še navzgor. Taka tekma je dobra za smernice za naprej. Verjamem vase, dobro sem pripravljen. Vidim, da nihče ne izstopa, niti Martin Fourcade med tekači v soboto v Ruki ni (22. mesto, op. p.).«