Južni Tirolec Peter Fill je na uvodnem smuku sezone vrgel rokavico Norvežanoma Akslu Lundu Svindalu in Kjetilu Jansrudu. Italijan je v Lake Louisu uprizoril sijajen nastop. Jasno je bilo, da sta mu lahko kos le prva favorita s severa Evrope, ki sta blestela na treningih in v preteklosti v Lake Louisu. Lanskemu junaku zime Jansrudu se napad ni posrečil (bil je deveti). Svindal je bil ves čas v rdečih številkah, ki so na štirih vmesnih časih kazale, da zaostaja za Fillom. Toda Norvežan je v cilj pridrvel v zelenem, s stotinko prednosti pred Italijanom. Svindal je po poškodbi ahilove tetive uprizoril eno najveličastnejših vrnitev na tekme svetovnega pokala, ki jo je potrdil z včerajšnjo prepričljivo zmago v superveleslalomu, že šesto v tej disciplini v Lake Louisu.

Uvodni smuk je postregel tudi s spektakularnim padcem Markusa Düragerja. 25-letni Avstrijec je v spodnjem delu proge pri visoki hitrosti izgubil nadzor nad smučmi in prebil tri zaščitne ograje. Ustavila ga je zadnja, četrta. Nesrečni Avstrijec si je zlomil golenico in mečnico na levi nogi ter zapestje, še isti dan je bil operiran v bolnišnici v Calgaryju. Avstrijci so ostro kritizirali organizatorje, saj je Dürager predolgo čakal pomoč, poleg tega ga niso takoj pripeljali v Calgary, temveč najprej v bližnjo bolnišnico. Kar pet ur je trajalo, da je dočakal operacijo, kar je po mnenju Avstrijcev nedopustno.

Mikaela Shiffrin je v 24 urah dokazala, kako izvrstna športnica je. 20-letna Američanka je veleslalom končala v solzah, potem ko je dvoje vratic pred ciljem končala v snegu in zapravila prepričljivo zmago. Naslednji dan je v slalomu, svoji paradni disciplini, zmagala z več kot trisekundnim naskokom pred najbližjo tekmico, Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo, in postavila nov svetovni rekord. »Bolj kot najvišja zmaga doslej me veseli, da sem pokazala, da lahko reagiram v tako kratkem času. Težko mi je bilo po veleslalomskem spodrsljaju, ko mi je popustila zbranost. Bila sem zelo motivirana in odločna, da pokažem svoje znanje. Zelo sem vesela,« je opisala Mikaela Shiffrin. Svoj primat je potrdila včeraj, ko se je na drugem slalomu v dveh dneh znova poigrala s tekmicami. Tokrat je Švedinjo Frido Hansdotter ugnala za dve sekundi in 65 stotink. Američanka je potrdila, da bo ena glavnih favoritinj za osvojitev velikega kristalnega globusa.

Od Slovencev je Boštjan Kline potrdil govorice, da je na treningih daleč najhitrejši. Mariborčan je na včerajšnjem superveleslalomu s 14. mestom dosegel svojo drugo najboljšo uvrstitev v karieri in se na svoji športni poti tretjič uvrstil med najboljših 15. Kline je uspešnemu koncu tedna dodal še 24. mesto na smuku in poskrbel, da bodo tekme v hitrih disciplinah s slovenskega zornega kota v tej sezoni zanimivejše. Štajerec je bil osamljeni slovenski jezdec s točkami svetovnega pokala, saj Katarina Lavtar, Ana Bucik, Maruša Ferk in Klemen Kosi v dveh nastopih konec tedna niso osvojili niti točke, kot tudi ne Andrej Šporn na smuku in Martin Čater na superveleslalomu.