Slabih šest mesecev po tem, ko je Kiel maja 2012 tretjič postal prvak Evrope, je v ligi prvakov gostoval v Zlatorogu in izgubil z 28:31. Takrat je domači klub na tekmo brezplačno povabil gasilce, ki so se borili s poplavami v Sloveniji, ekipa trenerja Vladana Matića pa je nepričakovano skalpirala Nemce. Dobra tri leta pozneje so si slovensko-nemški obračun lahko brezplačno ogledali slovenski vojaki in policisti, ki pomagajo pri reševanju begunske krize, a v nasprotju z gasilci niso videli zmage. Pivovarjem tudi na peti letošnji domači tekmi ni uspelo zmagati, a v nasprotju s prejšnjimi štirimi ničlami (Zagreb, Wisla, PSG, Veszprem) so v soboto osvojili vsaj točko.

Tekmo si je s tribune VIP v družbi vodilnih mož RZS in Zagreba, v katerem je trener, ogledal tudi selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović. Črnogorec pozna recept, kako premagati Kiel, kajti v prvem krogu lige prvakov je Zagreb povozil Nemce (29:22). Celjanom je šlo slabše od rok, gostje so nekajkrat vodili za tri, nazadnje pri 20:17 v 47. minuti). A delni izid 4:0 v šestih minutah je pivovarje pripeljal pred vrata raja, v dramatični končnici pa jim kljub številčni prednosti na igrišču ni uspelo doseči zmagovitega gola.

Gajić v megli, Vujin prevajalec

Osrednji osebnosti tekme sta bila vratarja, Srb Ivan Gajić in Danec Niklas Landin. Gajićev nastop je bil vprašljiv, kajti na sredini tekmi v Slovenj Gradcu ga je žoga iz bližine zadela v desno oko. »Ko je svetlo, dobro vidim, pri slabši svetlobi bolj megleno,« se je pošalil 36-letni Ivan Gajić, ki je ustavil 15 strelov, kar je izenačenje rekorda celjskega vratarskega dvojca Gajić-Urban Lesjak v letošnji ligi prvakov. Toliko sta jih zbrala (Lesjak tokrat ni branil) tudi proti Zagrebu, na vseh drugih pa bistveno manj, dvakrat le po pet. V Kielovih vratih je Landin zbral 12 obramb, glede na to, da je gluh na eno uho (posledica težke bolezni v otroštvu), pa verjetno ni slišal, še manj pa razumel domačih gledalcev, ki so sodnika iz Rusije zaradi nekaterih domnevno spornih odločitev v celjsko škodo »nagradili« z neokusnim skandiranjem.

»Na koncu je delitev točk najbolj poštena, nam pa tudi ena pomeni izjemno veliko. Na začetku drugega polčasa smo imeli črne minute in Kiel nam je pobegnil, a smo se vrnili med žive. Glede na to, da je bil izid drugega polčasa 9:9, je bila Kielova prednost treh golov velikanska. A smo jo izničili, imeli pa smo tudi zaključno žogico za zmago, vendar se ni izšlo,« je ocenil trener Branko Tamše, ki so mu nekateri zaradi sedmih zaporednih porazov v slogu Jamesa Bonda šaljivo nadeli vzdevek Tajni agent 007. »Če me spomin ne vara, sta Rusa v naših zadnjih štirih napadih že po desetih sekundah dvignila roki in označila pasivno igro. Morebiti je bilo to tudi odločilno za razplet tekme,« je Tamše okrcal sodnika.

Slovensko mafijo uničil Bombač

Njegove besede je Kielov igralec, Srb Marko Vujin, hitro prevedel v nemščino trenerju Alfredu Gislasonu, ki je dejal, da je bil Kiel deležen enakega kriterija. »V Celje smo prišli po dve točki, zato smo razočarani. A še vedno je ena boljša kot nobena. V drugem polčasu je prišla do izraza utrujenost mojih igralcev zaradi ubijalskega ritma tekem v nemški ligi in Evropi. V obrambi smo sicer prejeli le 23 golov, samo doseženih 23 pa je daleč od našega povprečja,« je dejal Alfred Gislason.

V ligi prvakov sta bili dve tekmi, na katerih so se med seboj pomerili slovenski igralci. V derbiju kroga so Kielce (Uroš Zorman) premagale Vardar (Matjaž Brumen), kar šest Slovencev pa je bilo na tekmi Montpellier – Pick Szeged. Slovenska mafija, kot sebi pravi kolonija petih Slovencev v Montpellieru, je proti Madžarom le remizirala (29:29), uničil pa jo je Dean Bombač z devetimi goli.

Liga prvakov, 9. krog, skupina A: Flensburg – Wisla 27:25, Zagreb – Bešiktaš 32:26, Veszprem – PSG 28:20 (Marguč 3 za Veszprem), vrstni red: Veszprem 15, Flensburg in PSG po 14, Kiel 9, Zagreb 8, Wisla 7, Celje 3, Bešiktaš 2, skupina B: Rhein Neckar – Kristianstad 29:20, Kielce – Vardar 23:20 (Zorman 1 za Kielce; Brumen 0 za Vardar), Kolding – Barcelona 28:36, Montpellier – Pick Szeged 29:29 (Dolenec 9, Gajić 7, Kavtičnik 2, Gaber in Mačkovšek po 0 za Montpellier; Bombač 9 za Pick), vrstni red: Barcelona 15, Rhein Neckar 13, Kielce 12, Pick 11, Vardar 10, Montpellier 5, Kristianstad 4, Kolding 2.