Po sezoni 2000/01 vse kaže, da bo imela evropska košarka znova dve elitni klubski tekmovanji. Uleb je pred kratkim predstavil načrt za novo evroligo, ki bo od prihodnje sezone vključevala 16 klubov. Ti bodo med seboj igrali tekme doma in v gosteh, nato pa bo sledil četrtfinale na tri zmage in zaključni turnir četverice. Kazalo je, da bo ideja Fibe s košarkarsko ligo prvakov padla v vodo, a ni tako. Vodstvo Mednarodne košarkarske zveze je namreč na četrtkovem sestanku v Rimu potrdilo, da bo njihov načrt v prihodnji sezoni uresničen.

V Fibini ligi prvakov zagotovo ne bodo nastopali Anadolu Efes, Fenerbahče, Barcelona, Real Madrid, Laboral Kutxa, Olympiacos, CSKA, EA Milano, Maccabi in Žalgiris. Z Ulebom so namreč že podpisali pogodbo za licenco A, ki jim za deset let zagotavlja mesto v tekmovanju. To naj bi prihodnji teden storil tudi Panathinaikos, ki se je sprva menda bolj nagibal k Fibini ligi prvakov. Ta bo temeljila na uspehih klubov v državnih prvenstvih, a naj bi prav tako vsebovala klube, ki bodo imeli z licenco mesto vsako leto zagotovljeno.

»Nova evroliga? Nikakor ne moremo biti sužnji majhne skupine klubov, ki jih sicer zelo spoštujemo. Če ligo z licencami zapreš za deset let, potem se ta ne more razvijati. Berem o tem, da bomo sankcionirali, kaznovali in diskvalificirali klube, ki ne bodo izbrali našega tekmovanja. To se zagotovo ne bo zgodilo. Vojne si ne želimo. Želimo pa si ustvariti skupen projekt, a bo za to, kot kaže, potreben čas,« je povedal generalni sekretar Fibe Patrick Baumann po sestanku s predstavniki sedmih nacionalnih zvez – francoske, nemške, grške, italijanske, ruske, španske in turške.

In kaj vse skupaj pomeni za slovenske klube? Možnost vnovičnega nastopa v enem izmed dveh elitnih evropskih klubskih tekmovanj se bo zagotovo povečala, a zdi se, da jih bo več v Fibini ligi prvakov. V Ulebovi evroligi naj bi namreč poleg klubov z licenco nastopali še zmagovalec evropskega pokala, zmagovalci treh državnih prvenstev, med katerimi bi lahko po nekaterih informacijah bila tudi liga ABA, ter zmagovalec kvalifikacij, v katerih bo nastopilo osem klubov. Po kakšen ključu, še ni znano. V ligi prvakov pa bo državni prvak Slovenije zagotovo dobil vsaj možnost sodelovanja v kvalifikacijah.

Vse dogajanje v tem trenutku pušča za seboj kopico neodgovorjenih vprašanj, ki bodo odgovore dobili v prihodnjih tednih in mesecih, ko bosta tako Uleb kot Fiba pojasnila sistema tekmovanja.