Niste še dobili gola. Kako to?

Nekaj je srečnih naključij, nekaj pa znanja in izkušenj.

Kje se vaša obrambna linija začne?

Pri napadalcih. Najboljši sistem je to, kar je igral dr. Verdenik, torej conski presing. Z nekaterimi modifikacijami seveda. Doktor je vedel, kaj je idealu najbližje.

Conski presing? Te besede se ne uporablja več. Včasih je bila stalno v obtoku.

A igra se stalno. Gre za igro z maksimalno disciplino, ne glede na to, kje je žoga, spredaj, zadaj, na sredini, v njihovi ali naši posesti.

Kajti bolj ko so ljudje tovariški, boljšo obrambo so sposobni igrati, se zdi.

Pomembno je, da gre za dobro klapo. Tukaj sem eno sezono in v tem času sem dojel nekatere zadeve. Poskusil sem izpostaviti pozitivne in anulirati negativne momente. Dvanajst tekem ne dobiti gola v svetovnem merilu ne pomeni nič. Lahko dobiš tri gole in zmagaš dvanajst tekem. Pomembno je, da imamo pozitiven izid. Pomembno je, da se igralci učijo in poskušajo zadržati to pozitivnost. S tem pridobivajo na disciplini in homogenosti.

Kdaj ste bili najbližje, da dobite gol?

Bile so vratnice in stoodstotne priložnosti za nasprotnike, vendar pa je v vsaki takšni zgodbi pomembna tudi sreča.

Bili ste pomočnik Slaviše Stojanovića v reprezentanci, kjer obrambna linija že dolgo ni blesteča. Lahko primerjate obe obrambni liniji, reprezentančno in v Ivančni Gorici?

Gre za različne ravni. Reprezentanca je višji nivo, čeprav spet ni na nekem top nivoju. Top nogomet se igra pri maksimalnih hitrostih. Je pa res, in to mi ni nadležno poudariti, da sem povsod, kjer sem delal, dobival najmanj golov.

Tudi sami ste bili branilec.

V vsakem primeru sem defenzivno usmerjen igralec.

Ali drži arhetip, da so napadalci bolj umetniški, razigrani ljudje, ki so tudi bolj nestanovitni v zvezah, medtem ko so branilci bolj družinski tipi?

O tem težko kaj rečem. Mislim, da se ne da tako posploševati. Mislim, da je bilo ogromno močnih dečkov usmerjenih defenzivno.

Sodobni beki torej. Ki znajo iz defenzive preiti v ofenzivo.

Rekel bi celo, da so defenzivci močnejši v nočnem življenju kot ofenzivci.

Sodoben bek. Kaj to pomeni? Je to bek, ki zna dati uporabno žogo kot vezni igralec?

Včasih je bilo za beka dovolj, da je obvladal drseče starte ali veliko tekel. Danes mora maksimalni igralec vklopiti glavo in biti kompleten.

A trenerji v mlajših kategorijah spretnejše verjetno dajejo igrati v napad, bolj štoraste pa v obrambo.

Odvisno od trenerja. Načeloma morajo vsi igralci znati igrati z dvema dotikoma. Če igraš z enim dotikom, je to nevarno, ker ti lahko igralec prestreže žogo. Če igraš z več kot dvema dotikoma zgubiš čas za napredek. Idealno je torej igrati z dvema dotikoma.

Ali pri strokovnih nogometnih razpravah uporabljate besedi mozaik in kemija?

Mozaik kdaj da, kemije pa ne.

Proti Olimpiji ste v tesni tekmi izgubili 1:3. Koliko več bi lahko iztržili z boljšo fizično pripravljenostjo?

Prevladali so, a so se morali potruditi. V kondiciji imamo največ prostora za napredek. Lahko bi pridobili še za maksimalno 30 odstotkov na kvaliteti. Kajti z boljšo fizično pripravljenostjo pridobiš tudi na mentalni gotovosti.

Kateri mednarodni nogomet cenite?

Za trenerje, sploh pa za manjše države, se mi zdi italijanski smisel za taktiko najbolj primeren.

Kakšni so obiski v tretji ligi?

Če gre za lokalne tekme, lokalne derbije, so te precej obiskane. Na tekmi Grosuplje – Ivančna Gorica je bilo 500 ljudi, kar je veliko. Če bi v Ivančni Gorici igrali drugo ligo, kar je naš cilj, bi se na tekmah zbiralo po 800 gledalcev.

Ena od idej, kako bi nogomet pridobil več gledalcev, je iskanje prav tega lokalnega momenta. Je to po vaših izkušnjah dober pristop?

Mislim, da ja. Lokalni derbiji so bolj gledani. Grosuplje je v naši ligi v spodnjem delu lestvice, pa smo imeli z njimi velike probleme.

Kako bolj groba je igra v tretji ligi?

Zagotovo je bolj grobo, več prekrškov, več kartonov, tudi več poškodb, kar pa igro po svoje dela zanimivo.

Je motiv vaših nasprotnikov, da vam zabijejo gol, zrasel?

Občutno. Ko smo prišli v Kranj, sem lahko slišal, da ni važno če nasprotnik izgubi, ampak le da nam da ta gol.