Ni pa napak, če se kaj podobnega tu in tam vprašamo sami, saj na zdravo in okusno morsko hrano pogosto pozabljamo. Na neki način to niti ni tako čudno, saj v manjšem kraju kupiti svežo ribo nekaj časa sploh ni bil mačji kašelj. Ponekod je tako še danes, čeprav večina trgovin nizozemske verige s smrečico v logotipu že nekaj časa premore mini ribji oddelek pri mesarju. Prav tam se je zgodila manjša revolucija, saj so se začele pojavljati sveže ribe iz – kdo bi si mislil – Jadranskega morja! Tako lahko poleg razmeroma ugodnih grških gojenih orad in brancinov, gojenih postrvi in lososov ter filejev nekaterih drugih rib izberemo denimo svežega jadranskega divjega osliča. To je riba, ob kateri vam od navdušenja utegne zapreti sapo, če ste sicer vajeni zamrznjenih filejev istoimenske ribe z drugega konca sveta. Pri nas je to namreč riba, ki je v restavracijah v najboljšem in najslabšem primeru hkrati na voljo predvsem v obliki odmrznjenega paniranega fileja. Zamrznjeni fileji različnih rib, ki jih je mogoče kupiti v vsaki malo večji trgovini, pa so nasploh rahlo problematični, saj večinoma prihajajo od zelo daleč, že najmanjša napaka pri vzdrževanju nizke temperature med transportom pa na kakovost izdelka vpliva izredno slabo. Poleg tega z zamrznjenimi fileji dvomljive kakovosti kupimo veliko vode oziroma ledu (40 odstotkov!), kar so pokazale tudi raziskave Zveze potrošnikov Slovenije. Ravno zaradi slabše kakovosti zamrznjenih filejev je oslič postal po krivem zapostavljena bela riba sicer odličnega okusa, ki ima poleg vsega zelo malo kosti. Ko odstranimo osrednjo hrustančasto kost in plavuti, koščic skoraj ni več. Zelo prikladno za tiste, ki rib ne marajo ravno zaradi tega, in za otroke. Okus svežega jadranskega osliča je popolnoma drugačen od zamrznjenih filejev; meso je sočno in nima zoprnega priokusa »po pristanišču«, poleg tega je priprava skoraj ravno tako enostavna kot pri filejih. Osliče lahko zaradi sestave kosti enostavno razkosamo in glavo odstranimo, še bolje pa je, če spečemo ali skuhamo cele. Zelo so primerni za ribjo juho, odlično pa se obnesejo tudi pripravljeni na številne druge načine. Očiščeno ribo lahko le natremo z olivnim oljem in malo soli ter jo skupaj s krompirjem in zelenjavo spečemo v pečici; nastane lahek in zdrav obrok. Imenitni so tudi kosi osliča, marinirani v olivnem olju, vinu in sredozemskih začimbah, povaljani v moki in drobtinah ter ocvrti v ponvi, k čemur postrežemo denimo krompirjevo solato. Jadranski ribiči, ki jih zelo cenijo in jih ob ulovu pogosto zadržijo zase, jim radi odstranijo glavo in plavuti, jih očistijo, pomokajo in ocvrejo kar cele. Z zelo malo truda si lahko pripravite kaj od naštetega in za zamrznjene fileje argentinskih osličev, vietnamskih sladkovodnih pang (»vitki som«), panirane ribje palčke in podobno pri nas in po svetu sicer priljubljeno nesnago še slišati ne boste hoteli več. Ljubiteljem jedi na žlico pa utegne ugajati brodet oziroma obara po naslednjem receptu.

Ribja obara iz osličev

Potrebujemo: 700 g očiščenih svežih osličev (če so brez glave, zadostuje 500 g), 1 srednje veliko čebulo, 3 stroke česna, 3 korenčke, manjši kos gomolja zelene, 1 bučko, 200 g paradižnikovih koščkov iz kozarca (v sezoni uporabimo svež paradižnik), olivno olje, morsko sol, šopek peteršilja, lovorov list, vršiček svežega ali malo posušenega rožmarina, po želji malo zdrobljenega čilija ali sveže zmletega popra.

Priprava: Osliče dobrih deset minut kuhamo v blago osoljenem kropu z lovorjem in rožmarinom. Nato jih poberemo iz vode in pustimo, da se malo ohladijo. Vodo medtem precedimo. Ohlajenim ribam z lahkoto odstranimo kožo in kosti, meso pa natrgamo na koščke. Zelenjavo očistimo; čebulo, česen in peteršilj nasekljamo, korenček, zeleno in bučko pa grobo naribamo. V večji lonec damo malo olivnega olja in nasekljano čebulo ter pristavimo in popražimo, da postekleni. Šele nato dodamo česen, korenček in zeleno. Premešamo in na kratko popražimo ter prelijemo z vodo, v kateri so se kuhali osliči. Kuhamo dobrih deset minut, nato dodamo naribano bučko, paradižnikove koščke in malo sesekljanega peteršilja (nekaj ga prihranimo za posip). Po želji dodamo zdrobljen čili ali sveže zmlet poper ter po potrebi dosolimo. Če je juha pregosta, lahko dolijemo nekoliko vroče vode. Kuhamo okoli 15 minut, da se zelenjava zmehča. V juho primešamo koščke osličev in kuhamo še tri minute. Po želji lahko v juho zakuhamo še vlivance – zmešamo gladko, a ne pregosto tekoče testo iz enega jajca, dveh žlic moke in ščepca soli ter ga nakapamo v vročo juho ter kuhamo še nekaj minut. Nadevamo v krožnike, posujemo s peteršiljem ter postrežemo z dobrim kruhom in vinom.