Potem ko je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak Roku Zupancu včeraj podelila polni mandat direktorja Centra za socialno delo (CSD) Trbovlje, je ta takoj vložil kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi suma ponarejanja poslovnih listin. Kopač-Mrakova je izdala tudi sklep o izredni reviziji poslovanja zavoda.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je nekdanja direktorica, zdaj poslanka SMC, Irena Grošelj Košnik v letih 2012 in 2013 najela kredita brez soglasij resornega in finančnega ministrstva, prav tako ju ni vključila v letna poročila in zaključne račune, niti v finančne načrte zavoda. Podobno je nato še tretji kredit najela lanska vršilka dolžnosti direktorice Nataša Pavlovič, v času najema prvih dveh posojil predsednica sveta zavoda CSD Trbovlje.

Medtem ko Pavlovičeva svojega ravnanja kot predsednica sveta zavoda in kasneje vršilka dolžnosti ne želi komentirati do zaključkov izredne revizije, je Grošelj-Košnikova včeraj znova zatrjevala, da je vseh 24 let vodenja CSD Trbovlje delala v korist zaposlenih in uporabnikov in da so imeli zaposleni vedno poravnane vse plače, regrese in prispevke zanje. A postavljena pred dejstvo, da resornega ministrstva vendarle ni nikoli seznanila z namero o zadolževanju in tega prav tako ni zavedla v dokumentih, je precej negotovo pojasnjevala, da je za najem kreditov pridobila soglasje sveta zavoda, v katerem sedijo predstavniki ministrstva, glede bilanc pa da ni prepričana, kako so z njimi operirali v računovodstvu. Predstavniki ministrstva v svetu zavoda sicer ne prihajajo (nujno) z ministrstva za delo, ampak jih ta le imenuje na podlagi javnega poziva. Torej mora direktor javnega zavoda, čeprav je svet prvi nadzorni organ, o zadolževanju ministrstvo zaprositi posebej. Direktor je odgovoren tudi za poslovanje zavoda in njegova poslovna poročila in finančne načrte.

A Grošelj-Košnikova vztraja pri razlikovanju odgovornosti »dejanskega dela«, torej računovodske službe, in objektivne odgovornosti direktorja. Zato o prevzemu odgovornosti in odstopu s poslanske funkcije ne želi govoriti, dokler ne vidi, »kakšna je situacija«. »Zdaj govorimo popolnoma hipotetično. Najprej hočem videti rezultate izredne revizije in proti komu je vložena kazenska ovadba,« je še dejala poslanka vladne SMC, ki o kazenski ovadbi in njeni vsebini še ni seznanjena.