Samo še danes je mogoče kupiti delnice Nove24TV, informativne televizije, ki nastaja pod okriljem medijskega projekta prvaka SDS Janeza Janše. Koliko sredstev so s prodajo zbrali, nam koordinator projekta Boris Tomašič včeraj ni želel razkriti. »Podatke imamo zbrane, vendar jih bomo razkrili po koncu prodaje. Prihodnji teden bo več znanega,« je povedal nekdanji sekretar poslanske skupine SDS. Vprašanje, kolikšna vsota iz prodaje delnic bi jih zadovoljila, je tudi ostalo brez odgovora: »Zbrali smo že toliko, da bo projekt normalno stekel.«

Milijon evrov ali polovico manj?

Konkretnejši je bil direktor nove televizije Andrej Kregar. Po podatkih izpred nekaj dni je bilo zbranih okoli milijon evrov. »Verjetno so se pričakovanja nekoliko razlikovala, zame pa je vsota, ki smo jo zbrali, nad pričakovanji.« A nekateri naši sogovorniki o omenjeni številki dvomijo; po njihovih informacijah naj bi bila do včeraj zbrana vsota kar za polovico nižja (torej okoli pol milijona evrov). Ob tem je v krogih blizu Janše mogoče slišati, da so v vrhu SDS od prodaje delnic pričakovali (vsaj) okoli 1,5 milijona evrov. Iz poenostavljenega prospekta za ponudbo delnic pa je razvidno, da naj bi se pričakovanja izdajatelja glede izvedbe projekta gibala okoli 2,5 milijona evrov.

Televizija, ki izpolnjuje uradne pogoje za izdajanje programa, saj je vpisana v razvid medijev in je pridobila tudi dovoljenje za izvajanje televizijske dejavnosti, naj bi začela oddajati pred božičem. Na vprašanje, ali bo zaživela že pred referendumom o izenačitvi pravic raznospolnih in istospolnih parov, ki bo 20. decembra, pa je Kregar dejal: »Če bi začeli že pred tem datumom, bi bilo super, saj bo referendumu namenjene veliko medijske pozornosti. Vendar pa referendum za zdaj ni ključna točka starta televizije.«

Letos le internetni radio

Cilj ustvarjalcev novega televizijskega programa je, da bi postali resna konkurenca programom javne televizije in Pro plusa, kar pa v osrednjem terminu na informativnem področju do sedaj ni uspelo niti televiziji Planet TV, ki ima za seboj grško medijsko multinacionalko. Po okvirni programski shemi naj bi sicer ustvarjalci nove televizije pripravljali socialno-politično oddajo in pogovorno oddajo o ekonomiji, aktualne novice naj bi objavljali v informativnih blokih, imeli naj bi stalno kamero v državnem zboru. »Gre za dve pogovorni oddaji z gosti v studiu. V eni bodo soočeni politični argumenti, v drugi pa bodo nastopili strokovnjaki, s katerimi bomo poglobljeno obravnavali aktualne dogodke. S časom in programsko shemo ne bomo omejeni,« pojasnjuje Tomašič. O tem, ali bodo med ustvarjalci televizijskega programa tudi kakšna zveneča novinarska imena, včeraj niti Tomašič niti Kregar nista želela govoriti. Slednji nam je dejal le, da večina novinarjev že sodeluje na spletnem portalu Nova24tv.si. Kot je znano, je bil za odgovornega urednika televizije izbran Uroš Urbanija.

S pridobivanjem frekvence se še najbolj zapleta pri novem radiu, ki bo tudi deloval v okviru Janševega medijskega projekta. Tako je po naših informacijah mogoče pričakovati, da bo letos zaživel le internetni radio, radia na analognih frekvencah pa še nekaj časa ne bo.