Po protestni intervenciji ženskega pevskega zbora Kombinatkein FPZ Z'borke, ki so zapele sestrsko različico pesmi »Bratje (Sestre), le k soncu, svobodi« in prizorišče zapustile, se je Primc uperil zoper mislece teorije spolov. Zaradi njih po njegovem propada tradicionalna levica in proizvaja »deviantno« levico. Takšna pa družbo napeljuje na biološki eksperiment, ki se izvaja na naših otrocih in bo pogubil naravni red stvari. Zavzemanje za enakost žensk in istospolno usmerjenih oseb je torej v tej vasi v 21. stoletju deviantno!

In to nam pove ravno Primc, ki je po odpeti pesmi zašel v najbolj dogmatično prepričanje, kar jih premore? Mar niso Kombinatke odšle zato, ker je s takim prepričanjem brezplodno polemizirati, in je vsekakor bolj smiselna umetniška intervencija? In tudi – tisto njegovo »trdno prepričanje« o biološkem eksperimentu z družinskim zakonikom, ki ni evgenika, nima skupnega prav nič. Veliko pa z razpihovanjem sovraštva.

Kako je mogoče, da se v okviru praznika knjige – tistega produkta človeške ustvarjalnosti, ki, kadar je vreden naše nege, ne diskvalificira, ne segregira – odvije politični nastop, ki knjigo zlorabi za diskreditacijo določene rezine populacije? Celo predsednik upravnega odbora knjižnega sejma Zdravko Kafol je dejal, da »knjižni sejem ni prostor za politične teme«. Zakaj takšna drža nima posledic? Seveda obstaja možnost, da organizatorje obtožijo cenzure, toda hkrati obstaja možnost, da organizatorji nase prevzamejo odgovornost za zlorabo javnega prostora v dnevnopolitične namene.