Včerajšnji izredni vrh procesa Brdo-Brioni se je končal s podpisom sklepov, ki so lepo odražali prednostni razlog, zakaj so se v Zagrebu sestali predsedniki osmih držav, predsednik evropskega sveta in ameriški podpredsednik. Tema vrha je bila varnost na zahodnem Balkanu, v sklepih pa so zapisali, kaj vse bi bilo treba storiti, da regija varna tudi ostane.

ZDA in EU so tako izrecno in odločno podprle zavezanost nadaljnji širitvi Evropske unije, kamor si želijo vse države zahodnega Balkana, ki tam še niso. »V proces širitve je treba vnesti novo energijo,« so zapisali v času, ko so številne članice EU, še bolj pa njihove domače javnosti do novih širitev zadržane.

Pomenljiv je tudi ton sklepa, da je potrebna nova energija za širitev Nata za države, »ki si tja želijo«. Takšna dikcija je omogočila srbski podpis izjave, saj uradni Beograd v zavezništvo ni namenjen.

Vrsta zavez

Našteti so tudi drugi izzivi, ki bi ob napačnem pristopu lahko predstavljali grožnjo varnosti. Tako v sklepih piše, da bodo države odprta dvostranska in regionalna vprašanja reševale konstruktivno in v skladu z mednarodnim pravom in njegovimi načeli. Znano je, da bo reševanje številnih mejnih pa tudi drugih vprašanj velik zalogaj za diplomacije v regiji.

Predsedniki so se zavezali okrepljenemu gospodarskemu sodelovanju, zlasti na področju energetike. Regija ima pač pomembno strateško lego, kjer se križajo interesi Vzhoda in Zahoda. V izjavi so se dotaknili tudi migrantske krize, ki »predstavlja doslej največji izziv človekoljubnemu in varnostnemu vidiku«. Ta drugi vidik je bil tudi tema vrha zaradi ocen o mogoči radikalizaciji posameznikov in prisotnosti skrajnih skupin v regiji, kar skrbi zlasti ZDA. Bidnov obisk naj bi bil tudi nekakšna protiutež poskusom Rusije in Turčije, da bi se bolj zasidrala na Balkanu.

Sopredsedujoči vrhu slovenski predsednik Borut Pahor je izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do podpisa sklepov, kar ni običajno in predstavlja dodatno zavezo ter jim daje več teže. Sopredsedujoča vrhu hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović je dejala, da »je za stabilnost Evrope nujna stabilnost jugovzhodne Evrope, za stabilnost jugovzhodne Evrope pa potrebujemo močne partnerje«.

Pred začetkom vrha sta se sešla tudi Biden in Pahor. Biden mu je čestital, ker je idejno in dejansko spodbudil proces Brdo. »Pred petimi leti so vsi (iz regije) prvič sedli za skupno mizo. To je precejšen dosežek,« je rekel ameriški podpredsednik, ki je zahodnemu Balkanu v svoji karieri posvetil precej pozornosti.

Kaj s pokvarjenimi roletami?

»Kaj pa naj storimo, če imamo pokvarjene rolete?« To je bilo eno od vprašanj, ki so jih včeraj na policijo naslavljali prebivalci hrvaške prestolnice zaradi varnostnih ukrepov, ki so spremljali vrh in udeležbo Bidna. Srečanje je potekalo v precej odročni predsedniški palači na Pantovčaku in je zahtevalo manj varnostnih ukrepov. So pa bili ti zelo vidni v središču mesta, zlasti okoli hotela Westin, kjer so pred vrhom potekala dvostranska srečanja. Hotel je bil ograjen z modro ograjo, parkiranje v okolici prepovedano, varovalo ga je na stotine policistov, ki so ob pločnikih razpotegnili trak z napisom »policija«. Ta je občanom tudi sporočila, da v primeru, če imajo rolete pokvarjene, teh na območjih posebnih varnostnih ukrepov pač ni treba spustiti.