Ob zaključku javne dražbe trofejne blagovne znamke Hokejskega kluba Jesenice, ki jo je pripravljen kupiti ljubljanski poslovnež Boris Požeg, je ostala odprta dolga vrsta nepojasnjenih vprašanj v povezavi s prihodnjimi koraki novega lastnika nekoč prestižnega imena kluba v slovenskem športu.

Kako do nove športne uspešnice?

V javnosti so zakrožile številne interpretacije o resničnih interesih Borisa Požega pri nakupu blagovne znamke, za katero je pripravljen prispevati 150.000 evrov, kar je 125-kratnik izklicne cene. Zgolj za primerjavo – znani bronasti kip bika Janeza Boljke, ki je bil dolga leta postavljen pred novogoriškim obratom MIK, so nedavno prodali za skorajda polovično ceno kot ime jeseniškega hokejskega kluba, čeprav je bila izklicna cena za skulpturo bika postavljena na 300.000 evrov. Vztrajanje Požega in njegovo nenehno višanje cene pri nakupu blagovne znamke HK Jesenice je vzbujalo pomisleke o ozadju in smiselnosti nakupa. Na mestu je bilo vprašanje, ali je ime padlega kluba vredno kupiti za 150.000 evrov in kako bi se Požegu investicija sploh povrnila.

Boris Požeg je včeraj na straneh Dnevnika izrazil upanje, da bi se obstoječa kluba na Jesenicah združila pod eno streho, kar je sprožilo špekulacije, da namerava Požeg k novi jeseniški zgodbi prispevati ime kluba z 32 naslovi tako slovenskega kot jugoslovanskega prvaka in zahtevati vpliv pri odločanju. A tovrsten scenarij še zdaleč ne bi zagotavljal odmevne športne uspešnice, nikakor pa ni povezan s takojšnjo vrnitvijo jeseniškega hokeja v EBEL. Na sedežu lige na Dunaju še niso pozabili vseh zgrešenih preigravanj nekdanjega klubskega vodstva s takratnim predsednikom Slavkom Kanalcem na čelu ter neposrečenega vmešavanja vladnega kabineta in ministrske ekipe tedanje premierke Alenke Bratušek.

Možen ponoven sklic javne dražbe

Ob tem je treba opozoriti na postopkovno prakso, ki dovoljuje možnost, da blagovna znamka HK Jesenice morda sploh ne bo pristala v rokah Borisa Požega. Predvidoma danes bo Požeg na domači naslov prejel pogodbo stečajnega upravitelja Štefana Ščapa, ki jo bo moral podpisati v treh delovnih dneh. Peti delovni dan od prejema pogodbe bo moral plačati skoraj 20.000 are, v roku meseca dni pa mu zakonodaja nalaga poravnavo celotnega zneska kupnine. Če se zalomi zgolj v enem od omenjenih korakov, sledi takojšnja razveljavitev sklepa in ponoven sklic javne dražbe. Glede na to, da poslovanje Borisa Požega po javno dostopnih podatkih ni najbolj bleščeče, so se porajala vprašanja, na kakšen način in s katerimi viri bi novemu kupcu uspelo zbrati 150.000 evrov.

Njegovo podjetje MPB 4, ki se ukvarja z gostinstvom, turizmom in proizvodnjo, je imelo v letu 2014 okoli 20.000 evrov prihodkov, ob koncu istega leta pa je razpolagalo z okoli 14.000 evrov premoženja. Ni nepomembno, da ima podjetje v zadnjih dveh tednih blokiran bančni račun. Vse to je razkrilo precejšnjo netransparentnost pri nakupu blagovne znamke HK Jesenice in odprlo dvom, ali je Boris Požeg nemara zgolj »slamnati« kupec znamke nekoč priznanega hokejskega kolektiva. Glede na to, da je v hokejskem okolju spletel veliko poznanstev, bi za njegovim nakupom lahko stala pred javnostjo skrbno skrita skupina ljudi.

Požegova poznanstva do Rusije

Včeraj smo Borisa Požega prosili za dodatna pojasnila o ozadju nakupa prepoznavne hokejske blagovne znamke. V telefonskem pogovoru je navedel nova dejstva in povedal, da je dejanski kupec imena HK Jesenice pravzaprav tuji kapital iz hokejskih krogov. »Res je, denar ne gre iz mojega žepa. Tuji vlagatelji so pripravljeni prispevati še več finančnih sredstev za obstoj hokeja na višji ravni. Na letni ravni bi vložili do 500.000 evrov v zameno za prevzem določenih funkcij. Plačilo kupnine ni pod vprašajem. Na javni dražbi so bili pripravljeni prispevati do 200.000 evrov. Več ne bi povedal, saj je zadeva že zdaj šla predaleč. Nisem pričakoval tako velikega zanimanja javnosti,« je dejal Boris Požeg, ki je pred leti sodeloval pri prestopih nekaterih slovenskih hokejistov na Češko, kar kaže na njegov precejšen vpliv v panogi. V dobrih odnosih je s številnimi znanimi hokejisti, tudi z donedavnim kapetanom reprezentance Tomažem Razingarjem, s katerim pa, kot pravi, ne sodeluje pri nakupu blagovne znamke HK Jesenice. Požeg je še pristavil, da v novem hokejskem projektu na Jesenicah ne bo nikomur zapiral vrat.

Številni naši sogovorniki so enotnega mnenja, da Borisu Požegu in njegovim znancem najverjetneje ne bo uspel zastavljeni manever. Najpozneje v mesecu dni bo tudi uradno znano, kdo stoji v ozadju nakupa blagovne znamke. Naši viri pravijo, da je Požeg v preteklosti resda spletel poznanstva v hokejski tujini. Med drugim tudi v Rusiji, kjer je v dobrih odnosih z nekdanjim hokejistom in pleskarjem Matjažem Ferkovom, ki je v nemirnem mestu Grozni pred leti začel iskati poslovne priložnosti in postal pomemben človek čečenskega hokeja. Njegovo delo so opazili tudi v Kremlju, od koder je prejel rusko državno odlikovanje. V času delovanja v Čečeniji je spoznal tudi najvišjega predstavnika Rusije in velikega ljubitelja hokeja Vladimirja Putina, s katerim se je pomeril na ledeni ploskvi.