Kar trije častni gostje – ameriški podpredsednik Joe Biden, predsednik evropskega sveta Donald Tusk in avstrijski predsednik Heinz Fischer – se udeležujejo današnjega zagrebškega vrha procesa Brdo-Brioni. V ospredju bodo varnostna vprašanja v regiji, ki je soočena z begunskim valom, medsebojnimi nerešenimi vprašanji in povečano negotovostjo na evropski poti. Da voditelji držav v regiji razmere ocenjujejo kot resne, dokazuje podatek, da ge za prvi izredni vrh tega procesa, ki poteka v sogostiteljstvu slovenskega predsednika in hrvaške predsednice, Boruta Pahorja in Kolinde Grabar - Kitarović, udeležujejo pa se ga še predsedniki Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije, Kosova ter člani predsedstva BiH.

Odprta vrata EU?

Pred srečanjem so v Zagrebu uvedli stroge varnostne ukrepe, tako zaradi zadnjih terorističnih napadov na stari celini kot, še bolj, zaradi prihoda Bidna. V hrvaški prestolnici so včeraj tako počeli tisto, kar gostitelji običajno morajo, ko pridejo na obisk najbolj varovani svetovni politiki: za promet so zaprli vrsto ulic, stanovalcem v bližini mest, kjer bo Biden, so ukazali spustiti rolete in prepovedali obešati perilo, zavarili so pokrove cestnih jaškov, na strehe namestili ostrostrelce, hrvaški mediji pa poročajo, da so pod nadzorom tudi vse radikalne islamske skupine v regiji.

Ciljev vrha je več. Morda najpomembnejši je, da se regiji obljubi politika odprtih vrat Evropske unije, kar naj bi bilo sporočilo Tuska, podporo temu pa bo izrekel tudi Biden, ki je v svoji karieri zahodnemu Balkanu posvetil precej pozornosti. Sporočilo konference naj bi tudi bilo, da se državam brez pritiskov prepusti odločitev, ali bodo šle v zvezo Nato ali ne, nobena pa naj druge pri tem ne ovira.

Begunci in terorizem

Poleg tega bo na konferenci govor o begunskem valu oziroma poskusih, da se usklajeno zmanjša število prihodov ter prepreči nastanek tako imenovanih žepov, kar bi lahko rodilo konflikte. Na dnevnem redu bodo tudi vprašanje boja proti terorizmu ter energetske povezave v regiji. Ob koncu srečanja bodo sprejeli sklepno izjavo. Potekalo bo tudi več dvostranskih srečanj, Pahor se bo z Bidnom sestal dopoldan pred začetkom konference.