Na rast vplivajo predvsem objavljeni solidni rezultati družb, ki so bili doseženi v letošnjih prvih devetih mesecih. Krka napoveduje za letos dvoodstotni upad prihodkov, za prihodnje leto pa štiriodstotno rast. Možnosti za še večjo rast prihodkov vidijo predvsem v prevzemnih priložnostih, kar bi jim omogočilo novo paleto izdelkov na trgu. Zmanjšujejo odvisnost od ruskega trga, saj jim zaradi tečaja rublja kljub povečani prodaji prihodki upadajo. Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih ustvarila kar 70,6 milijona evrov čistega poslovnega izida, kar je za 33 milijonov evrov več od doseženega v enakem obdobju lani. Skupina Petrol je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 48,5 milijona evrov čistega dobička, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na poslovanje naftnih trgovcev v Sloveniji so negativno vplivale prodajne cene naftnih derivatov, ki so bile zaradi visokih trošarin in drugih dajatev večinoma višje kot v sosednjih državah. Morebitna sprostitev trga naftnih derivatov bi pozitivno vplivala na poslovanje največjega domačega naftnega trgovca. Zavarovalnica Triglav bo letos presegla vse rekorde. Na tujih trgih dosega do 30-odstotne rasti glede na lani. Tretje četrtletje končuje s čistim dobičkom v višini 80,9 milijona evrov, kar je za pet odstotkov več kot lani. A žal je zadnje četrtletje najslabše, tako da bistvene rasti čistega dobička do konca leta ne moremo več pričakovati.

Do konca leta 2015 je še dober mesec dni, lahko pa že rečemo, da je bilo leto 2015 izpostavljeno veliko večji volatilnosti trgov kot v minulih letih. Med drugim so trge pretresali dogodki, kot so rusko-ukrajinska kriza, grška zadolženost, naval migrantov v Evropo in ne nazadnje teroristični napadi v Parizu. Domače vlagatelje je razočarala tudi neprodaja Telekoma Slovenije, ki je močno znižala vrednost našega največjega telekomunikacijskega operaterja. Do konca leta se nam verjetno obeta še morebitni dvig ključne obrestne mere FED, kar lahko prinese dodatno negotovost na trge.

Kljub vsemu so delniški indeksi v porastu, rezultati poslovanja podjetji pa solidni. Pričakuje se večji priliv denarnih sredstev, saj sta se končala prevzema družbe Alpetour ter Žito, medtem ko prevzem Pivovarne Laško še poteka in se bo končal januarja 2016.