Po desetih letih velikih uspehov v Ruki pri Kuusamu slovenska tekaška reprezentanca na finsko prizorišče uvodnih tekem 35. sezone svetovnega pokala v smučarskih tekih odhaja brez izrazito visokoletečih ciljev. Glede na niz uspehov Petre Majdič, ki je novembra 2006 v Ruki dosegla prvo zmago, ter njene naslednice Katje Višnar, lani druge v klasičnem sprintu, bodo slovenske tekačice od petka do nedelje pred težko nalogo, kako upravičiti sloves najbolj trofejnega prizorišča za slovenski tek. Discipline nordijskega odprtja (sprint klasika, 5 km drsalno, 10 km zasledovalno) z zasedbo brez Višnarjeve niso posebej po slovenskem okusu.

Na uvodnih preglednih tekmah FIS v švedski Bruksvallarni je najopaznejšo formo pokazala najmlajša Lea Einfalt. Edina je nastopila na treh tekmah, ki bo v drugačnem zaporedju in obrnjenih slogih tudi v Ruki. 21-letna tekačica iz Zbilj je bila tudi najbližje najboljšim s šestim mestom na 10 kilometrov drsalno. Najboljša primerjava je Charlotte Kalla, aktualna svetovna prvakinja iz Faluna prav v tej disciplini. »Po spletu okoliščin zaradi startne številke me je Kalla ujela za pol minute v prvi polovici desetke in poskusila sem slediti njenemu ritmu. Ni se mi zdelo, da teče posebej hitro. Vmes sem pomislila, da moram odteči še več kot polovico, in se malo ustrašila. Spustila sem jo naprej. To je bila taktična napaka,« je izkušnja Lee Einfalt, pete mlade tekačice do 23 let v razvrstitvi svetovnega pokala pretekle zime. »Plačala sem davek izkušenj in pomanjkanja samozavesti. Sedaj vem, da zmorem. Naprej bo bistveno lažje,« je prepričana Einfaltova. Ob tem, da uvod v Bruksvallarni izkušenima Vesni Fabjan in Alenki Čebašek ni najbolj posrečeno uspel, je prodornost mladega vala napovedala nekdanja mladinska svetovna prvakinja Nika Razinger, deveta na drsalnem sprintu (1. Stina Nilsson).

Katja Višnar prav v teh dneh pričakuje naraščaj. Po spletu še vedno pošilja fotografije s smučin. »Vesela sem, da nisem imela med nosečnostjo nobenih težav in še vedno vadim, kolikor lahko. Aktivna sem še skoraj vsak dan, v smučini ali fitnesu. Kmalu bo prišlo zame novo obdobje, kjer se mi zastavlja veliko vprašanj. Težko je govoriti o načrtih. No, če bo vse v redu, mislim, da bi se lahko vrnila v tekmovalne smučine na tekmah v Skandinaviji že februarja ali marca,« je dejala.