Na Goriškem se je ob 150-letnici rojstva arhitekta Maksa Fabianija zvrstilo že 14 prireditev, vrhunec dogajanja pa v Novi Gorici in Gorici napovedujejo konec novembra in decembra. Osrednji dogodek bo četrtkova premiera predstave Umetnost bivanja, ki Fabianija predstavlja kot človeka. Sredi decembra bodo v sosednji Gorici Fabianiju postavili doprsni kip.

Režiserka dvojezične predstave Umetnost bivanja, v kateri nastopajo tako slovenski kot italijanski igralci in glasbeniki, je Neda Rusjan Bric. »Predstava je nekakšen hommage Fabianiju. Scenarij temelji na njegovih delih in besedah. Vedeti moramo, da Fabiani ni bil samo arhitekt, temveč tudi velik mislec in humanist,« pojasnjuje režiserka. Dodaja, da v delu niso izpustili kočljivih tem umetnikovega življenja, njegovega delovanja pred vojno in po njej ter med fašističnim gibanjem. Premiera bo v četrtek v novogoriškem narodnem gledališču, ponovitev pa 17. decembra v Teatru Verdi v Gorici.

Fabiani obnovil okoli 100 vasi vzdolž soške fronte

Fabiani se je rodil leta 1865 v vasi Kobdilj na Krasu v narodnostno mešani družini. Bil je prav toliko Slovenec kot Avstrijec in Italijan. V zlatem obdobju ustvarjanja je živel na Dunaju, sodeloval je pri načrtovanju Ljubljane in bil osebni svetovalec prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Plodno obdobje se je zanj končalo s prvo svetovno vojno. Leta 1917 se je vrnil v Gorico in postal vodja urada za obnovo porušenih krajev vzdolž soške fronte. Razstava na novem razstavišču med novogoriškim gledališčem in Bevkovo knjižnico, ki bo prvič zaživelo prav ob tem dogodku, bo Fabianija prikazala v luči povojne obnove. »Prenovil je okoli 100 naselij na Goriškem. Bil je spoštljiv do ostankov vojne, a vendar je krajem vdahnil nov razvoj,« pravi Aleksandra Torbica, arhitektka in načelnica oddelka za okolje in prostor v novogoriški mestni občini.

Osrednje dogajanje ob trgovskem domu

Del prireditev se seli v sosednjo Gorico. »Fabiani je predstavnik enotnega prostora,« je prepričan župan Gorice Ettore Romoli. Goriška občina je zato v celoti podprla izdelavo bronastega doprsnega kipa, ki ga bodo umetniku v čast postavili v mestnem parku nasproti trgovskega doma – reprezentativne stavbe Fabianijeve arhitekture v Italiji. Okna trgovskega doma bodo decembra postala razstavne vitrine za fotografsko razstavo mladih fotografov, ki so v objektiv lovili Fabianijevo dediščino. V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi, ki v Italiji povezuje dogajanje v Fabianijevem letu, ne skrivajo želje, da bi prav Fabianijev trgovski dom postal simbol povezanega prostora obeh Goric. Napovedujejo še izid dvojezične turistične zgibanke, ki bo obiskovalce popeljala po Gorici in Novi Gorici ter jim v živo predstavila arhitektovo delo.