Ponedeljek:

Potrpežljivost se izplača

Pobuda za pisanje podjetniškega dnevnika je prišla v času, ko smo se z ekipo Chipola ravno pripravljali na izdajo nove različice izdelka chipolo. Lahko si predstavljate, da je bil zato oktober v naših pisarnah zelo pester. Zato sem predlagal, da pišem dnevnik v prvem tednu svoje službene poti v ZDA. In ta pot je za naše podjetje zelo pomembna. Upam si trditi, da najpomembnejša do sedaj, kajti konkurenca v ZDA ne spi in tudi naše podjetje je v zadnjem letu naredilo pomembne in velike korake na ameriškem trgu.

Včeraj sem se odpravil na pot iz Benetk prek Londona v New York. Dveurni let iz Benetk v London sem izkoristil za »operativno« delo. Pripravil sem načrt proizvodnje in urnik pošiljk za drugo polovico novembra, kajti povpraševanje še vedno raste, zadnja dva meseca leta pa sta za nas kot za naše poslovne partnerje še kako pomembna.

Sedemurni let iz Londona v New York sem namenil tudi pripravam na današnjo predstavitev v Y Combinatorju, izjemen pospeševalnik v Silicijevi dolini, na katero smo čakali in se pripravljali zelo dolgo.

Torek:

Predstavitev v Y Combinatorju

Včeraj dopoldne sem prispel v San Francisco in takoj po pristanku hitro krenil proti Mountain View v Y Combinator. Intervju naj bi imeli ob 15. uri. Prispel sem dve uri prej, da sem se v miru pripravil, se spoznal z drugimi start upi in dve minuti čez 15. uro so me že poklicali v njihove pisarne. Intervju je potekal zelo sproščeno, vprašanja so bila zanimiva in pogovor je dobro tekel, pravzaprav zelo dobro, saj smo prekoračili sicer 10-minutni predvideni pogovor za debelih pet minut.

Po končanem intervjuju sem imel zelo dober občutek, ko sem odhajal, so mi dejali: »Wait for our call later tonight!« Pravila so torej zelo enostavna: po vseh končanih intervjujih sta dve možnosti: ali prejmeš njihov klic, kar pomeni, da si izbran, ali pa prejmeš njihovo e-pošto, kar pomeni, da te niso izbrali.

Ob 18. uri sem se že vrnil v hotel, odgovoril na nujna sporočila iz Slovenije in se slišal s kolegi. V naših pisarnah doma je zelo pestro, saj smo pred kratkim poslali na trg novo različico izdelka chipolo in povpraševanje je veliko. Ekipa »doma« odlično pelje našo pot navzgor, zato sem imel še večjo tremo, ko sem čakal na klic.

Ob 21.13 po lokalnem času sem prejel e-pošto. Ja, sporočilo in ne klica, da smo sprejeti v Y Combinator. V zadnjih treh letih sem doživel že mnogo lepih trenutkov in še več slabših oziroma neželenih, zato se z njimi kar dobro spopadam. Sporočil sem novico ekipi v Slovenijo. Nič, gremo naprej! Jutri se vračam v New York, kjer me čakajo pomembni sestanki z našimi partnerji in obisk večjih trgovcev, da vidimo, ali je chipolo pravilno postavljen v vseh trgovinah.

Sreda:

Postavili smo dobre temelje

Moj newyorški dan se je začel ob 10. uri s sestankom z ameriškim podjetjem, ki skrbi za distribucijo izdelka chipolo v ZDA in Kanadi. Zame je bilo to kar pozno, saj v našem podjetju večina začne delovnik okoli osmih, v povprečju pa delamo pozno, vsaj 10 ur na dan. Sestanek smo namenili pregledu leta, ali smo dosegli zastavljen načrt tako prodaje kot tudi distribucije izdelka po ZDA in Kanadi. Prvi dve četrtini leta sta bili slabši, kajti najprej smo morali najti promocijske kanale za predstavitev chipola in naše blagovne znamke. To smo očitno opravili odlično, kajti v tretji četrtini leta smo že začeli prodajati v manjših trgovinah, kasneje pa še v večjih in bolj prepoznanih trgovskih verigah. Sestanek se je zavlekel do večera, in ko sem se vrnil v stanovanje, me je čakal še poln predal neodgovorjene e-pošte, na katero sem moral odgovoriti. Ta večer sem bil zaradi šesturne časovne razlike prepozen za sestanek s Primožem, zato sva klic facetime prestavila na naslednji dan. Komunikacija pa je tekla naprej prek aplikacije slack, ki jo za boljšo organizacijo in lažjo komunikacijo uporabljamo vsi v podjetju.

Četrtek:

Chipolo tudi kot sprožilec za kamero na telefonu

Zjutraj sem imel videokonferenco z našimi partnerji iz Francije o marketinški kampanji, imenovani #ChipoloSelfie, kajti nov chipolo ima sedaj tudi možnost, da uporabniku služi kot sprožilec za kamero na telefonu. Ta nova lastnost je med našimi uporabniki že pravi hit, zato smo se odločili, da podpremo to lastnost s kampanjo, kjer bomo med vsemi selfiji chipolo izbrali najboljšega (najbolj zabavnega, najbolj izvirnega) in ga tudi nagradili. In našim distributerjem je ta ideja všeč, zato je bil potreben tudi videoklic v Francijo.

Nato sem se vnovič sestal z našimi partnerji v ZDA, kajti treba je bilo narediti načrt za prihodnje leto. Vesel sem, da je moj urnik tako poln, kajti tisti »slabši« ponedeljek v Kaliforniji mi ni dal spati v torek, saj smo si kot start up zelo želeli biti del Y Combinatorja in dobiti nove izkušnje. A slabi dnevi so posla in življenja. Spodbudne misli mojih sodelavcev in naših poslovnih partnerjev so bile odličen obliž na ponedeljkov poraz.

Petek:

Imamo super ekipo

Med načrtovanjem za leto 2016 smo spoznali, da je povpraševanje po našem izdelku v ZDA zelo veliko in da smo pravzaprav šele dobro začeli prodajo, prav včeraj so naši distributerji iz ZDA povečali odprta naročila za december. Z našo vodjo prodaje sem moral zato zelo hitro narediti načrt rokov dobave. Po 15 minutah je bil plan izdelan in v proizvodnji vse spet v polnem teku. Vzel sem si čas za temeljit pregled poslovnih rezultatov tekočega leta. Zelo sem ponosen na našo ekipo, saj smo hitreje, kot smo načrtovali, dosegli zastavljene cilje za letos. Kljub temu da imamo popoln nadzor nad financami in poslovanjem podjetja, se mi včasih zdi, da gre vse tako hitro, da se niti ne zavedamo, kaj vse smo že dosegli.

Imel sem še dobro uro časa za sestanek z našim CTO glede nove funkcionalnosti, ki jo razvijamo in bo našim uporabnikom na voljo še pred koncem leta. V podjetju nas je trenutno petnajst zaposlenih in še vedno iščemo nove sodelavce.