V dvorani Arena Veszprem, ki je kopija Zlatoroga (obe sta delo celjskega arhitekta Valterja Ernsta), so mladi in zdesetkani Celjani potrdili že znano dejstvo – da igrajo najbolje, ko niso pod pritiskom in ko ni imperativa uspeha. A tudi dobra predstava in dvakratno vodstvo s tremi zadetki (3:0, 13:10) sta bila premalo za kaj več kot sedmi zaporedni poraz med evropsko elito. (Pre)velika nihanja v igri in črne minute ostajajo stalnica pri pivovarjih, ki jih je znova uničila hrvaško-srbska naveza Renato Sulić in Momir Ilić. Že v Celju sta skupaj dosegla 15 zadetkov oziroma polovico vseh Veszpremovih, v soboto pa sta ob Blatnem jezeru do zadetka natančno ponovila vajo iz Zlatoroga: že 36-letni Sulić, ki se je po hudi prometni nesreči leta 2004 igralsko vrnil prav v Celju, jih je znova dosegel osem (skupaj na dveh tekmah 16 ob le enem zgrešenem strelu), nekdanji Gorenjev igralec Ilić pa spet sedem.

Alilović 17 obramb, Celjana le pet

Tokrat je hrvaški delež v Veszpremovi igri povečal še en nekdanji igralec Celja, vratar Mirko Alilović. Dva metra visoki in 110 kilogramov težki vratar iz Ljubuškega v BiH je zbral kar 17 obramb, skupno število obramb celjskih čuvajev mreže Ivana Gajića in Urbana Lesjaka pa bi zlahka prešteli na prste ene roke. V prvem polčasu sta zbrala vsak le po eno, do konca pa skupaj katastrofalnih pet (Gajić 4, Lesjak 1; ustavila sta le 13 odstotkov strelov na vrata, Veszpremova vratarja več kot 38). Da o levih zunanjih igralcih ne izgubljamo besed: Povilas Babarskas in Arthur Patrianova sta ostala na ničli, Marko Dujmovič je dosegel dva zadetka, četverica »bombarderjev« (skupaj z Gregorjem Potočnikom) pa je na osmih tekmah skupaj dosegla le 20 zadetkov!

Veszprem je zadnjo tekmo v ligi prvakov v domači dvorani izgubil pred več kot dvema letoma in pol. Zdaj že davnega 27. aprila 2013 ga je na kolena spravil Kiel (29:28), naslednji nasprotnik Celjanov v ligi prvakov, od takrat pa so Madžari nanizali 24 evropskih zmag. »Kljub porazu v Veszpremu smo lahko zadovoljni s kar nekaj zadevami. Pokazali smo, da smo sposobni igrati z nasprotniki najvišje kakovostne ravni, kar je pomembno za našo samozavest. Prav tako se v igro dobro vračajo poškodovani igralci. A naredili smo preveč napak, ki jih je Veszprem hitro kaznoval, in slabše igrali v obrambi, saj smo dobili preveč zadetkov. Glede na potek tekme je poraz previsok,« je ocenil celjski trener Branko Tamše. Številka sedem sicer velja za pravljično, a sedem zaporednih porazov še zdaleč ni pravljična, ampak črna serija. Kljub dobrim predstavam na večini tekem umetniški vtis na celjsko žalost pač ne šteje, ampak le točke. In Celjani so še vedno le pri dveh za zmago v prvem krogu proti avtsajderju Bešiktašu, šesto mesto, ki še kot zadnje prinaša osmino finala, pa se vedno bolj oddaljuje.

Težka nedelja za slovenska kluba

V tretjem predkrogu pokala EHF za moške, zadnji stopnički pred skupinskim delom tekmovanja, sta slovenske barve zastopala Gorenje in Maribor. Na prvih tekmah doma sta bila polovično uspešna: Velenjčani so proti danskemu Holstebroju izgubili s 25:29 (14:16; Božović 6, Skube in Šoštarič po 5), Mariborčani pa so tesno premagali romunski Dinamo iz Bukarešte s 27:26 (15:11, Cingesar 7, Mijušković 24 obramb). Povratni tekmi bosta v nedeljo, 29. novembra.

Liga prvakov, 8. krog, skupina A: Bešiktaš – Wisla 29:38 (15:19), Zagreb – Flensburg 23:30 (10:15), PSG – Kiel 37:30 (18:12), vrstni red: PSG 14, Veszprem 13, Flensburg 12, Kiel 8, Wisla 7, Zagreb 6, Celje in Bešiktaš po 2, skupina B: Rhein Neckar – Montpellier 25:21 (16:10; Dolenec 5, Kavtičnik 4, Mačkovšek 2, Gaber 1, Gajić 0 za Montpellier), Kristianstad – Pick 32:34 (19:16; Bombač 13 za Pick), Vardar – Barcelona 25:27 (15:12; Brumen 1 za Vardar), Kielce – Kolding 33:31 (13:14; Zorman 3 za Kielce), vrstni red: Barcelona 13, Rhein Neckar 11, Vardar, Kielce in Pick Szeged po 10, Kristianstad in Montpellier po 4, Kolding 2.