»Odličen start. Celo bolje od pričakovanj. Dobili smo potrditev, da smo konkurenčni, torej smo v pripravljalnem obdobju pravilno in dobro delali. Imamo takšno izhodišče za nadaljevanje sezone, kot smo si ga lahko le želeli pred prvo tekmo,« ni skrival zadovoljstva selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus po uvodnih preizkušnjah 37. sezone svetovnega pokala v Klingenthalu v Nemčiji. Potem ko je Slovenija z daleč najmlajšo zasedbo s povprečno starostjo 21 let na moštveni tekmi osvojila drugo mesto za Nemčijo, je na včerajšnji preizkušnji posameznikov dosegla izjemno lep uspeh z drugim mestom Petra Prevca, osmim njegovega 16-letnega brata Domna in desetim Jurija Tepeša.

Triindvajsetletni Prevc je bil pravi kapitan slovenske zračne eskadrilje. V soboto je hladnokrvno vodil ekipo do drugega mesta na ekipni tekmi, na kateri je Slovenija vodila prvih šest predaj, v zadnjih dveh pa so bili boljši Nemci po zaslugi odličnih skokov Freitaga in Freunda. V ekipi so bili ob Prevcu še izkušeni 26-letni Jurij Tepeš ter mlada upa Domen Prevc in 19-letni Anže Lanišek, ki se nista ustrašila zahtevnosti ekipne tekme, čeprav sta bila na njej debitanta v svetovnem pokalu. Včeraj je Peter Prevc vodil po prvi seriji, v finalu je moral priznati premoč 21-letnemu Norvežanu Danielu Tandeju, tretji pa je bil Nemec Severin Freund.

»Z vikendom v Klingenthalu sem zadovoljen. V mojih nastopih ni bilo velikih nihanj. Vsi skoki so bili daljši od 130 metrov, kar je dobro znamenje. Nedeljska tekma posameznikov je bila zahtevna, saj so se vremenske razmere nekajkrat spremenile. V prvi seriji sem naredil resnično izjemno dober skok, v finalu pa sem ga morda začel kanček prezgodaj. Verjetno je to razlog, da mi je na koncu zmanjkalo nekaj metrov za najvišjo stopničko. Po dobrem startu bom samozavestno nadaljeval sezono. A ni še čas za evforijo, saj je bila to šele prva tekma sezone in številni še niso pokazali vsega, kar znajo,« je po tekmi ostal previden Peter Prevc.

Pravo odkritje tekme je bil Domen Prevc, ki mu je skakalnica v Klingnethalu pisana na kožo. Pred poldrugim mesecem je v kraju ob nemško-češki meji dosegel prvo zmago v karieri na tekmah za celinski pokal. Odlično je skakal tudi že na treningu, nato pa na ekipni tekmi s četrtim dosežkom in med posamezniki z osmim mestom poskrbel za največjo senzacijo in občudovanje konkurence že na prvi postaji nove sezone. Najmlajšega brata Domna je posebej pohvalil tudi Peter Prevc, medtem ko srednji brat Cene trenutno ni v reprezentančni formi. Jurij Tepeš je z desetim mestom iztržil več od pričakovanj, potem ko je imel vse poletje težave.

»Peter Prevc je naredil majhno napako, kar se je poznalo v srednjem delu skoka, v katerem ni imel najboljših razmer. Domen Prevc je z neverjetno lahkoto izpeljal obe nalogi in prav videlo se je, kako uživa v vsakem skoku in kako mu raste samozavest. Jurij Tepeš je končno nasmejan, za začetek je bilo dobro, a je sposoben še boljših predstav, zato ga čaka še kar nekaj dela,« je boljši del slovenske reprezentance analiziral Janus. Slovenci so tako dobro začeli sezono tudi na račun tega, da so imeli zadnji trening na ledeni smučini v Kranju. Anže Lanišek je bil 35., Nejc Dežman 48., Robert Kranjec pa je bil diskvalificiran po kvalifikacijskem skoku zaradi prevelikega dresa okrog trebuha.

Naslednji tekmi svetovnega pokala bosta v petek in soboto v Kuusamu na severu Finske. V slovenski reprezentanci bo prišlo do spremembe. Anžeta Laniška bo zamenjal Anže Semenič, Domna Prevca pa Jaka Hvala. »V Kuusamu so tekme običajno v zahrbtnem vetru. Lanišek je že lani izpolnil bonus padcev v Kuusamu, Domen Prevc pa je še premlad za tako zahtevne vetrovne razmere,« je odločitev utemeljil Janus.