Skupina mariborskih kulturnih nevladnikov že dobri dve leti v brezplačno uporabo donirane prostore na Glavnem trgu 22 – po tem je produkcijska platforma GT22 dobila tudi ime – polni s pestro paleto umetniške in kulturne ustvarjalnosti. V avli je nastal edinstven razstavni prostor, malo naprej je Mišnica za razvijanje fotografij, v »dnevni sobi« knjižnica, mini rampa za rolkarje, Black Box z multimedijskim programom in skupnostni prostor. V prvem nadstropju so uredili montažno sobo, ateljeje, pisarne in fotografski muzej z zbirko fotografa Dragiše Modrinjaka, stopnišče na Lent pa je postalo živahen družabni prostor, napolnjen z ulično umetnostjo. Oživela je tudi klet, kjer v ločenem prostoru vadijo mladi bendi, kot nekdanja diskoteka Mona Liza pa je pred leti že doživela ogromno »intimnosti«, kar je bil tudi eden od motivov za ime nastajajočega neodvisnega gledališča.

Majhnost kot prednost

»Intimno je tudi zato, ker prostor ni velik. To jemlje kot prednost, saj sta si gledalec in ustvarjalec blizu. Skupaj ustvarjata gledališki prostor,« je začel Zoran Petrovič, umetniški vodja društva Moment, ki se je skupaj z GT22 lotilo postavitve Intimnega gledališča. Bližino in doživetje performansa smo lahko doživeli iz prve roke tudi mi, ko sta pesnika Tibor Hrs Pandur in Aphra Tesla puhala cigaretni dim neposredno v nas med branjem svojih Balad nasilja, pri tem pa je med občinstvom zakrožil tudi viski za okrepčilo. Prostor bo namenjen do 40 gledalcem. Zaradi svoje razgibanosti, ko se lahko vsak kotiček prelevi v oder, pa pri tem ustvarjalcem omogoča veliko svobode pri postavitvi predstave in tako še dodatni manevrski prostor za iskanje stika z občinstvom.

Namen je predvsem, da bi se tam razvijala mariborska neodvisna gledališka scena, kar se že tudi odvija, skupaj s faznim razvojem gledališča. Tako smo lahko pred poletjem videli rezultate igralske delavnice, ki se je končala s štirimi solo nastopi po vsem GT. Med drugim prav v njegovi kleti s presunljivo izpovedjo v otroštvu zlorabljenega fanta, ki je se je ob intimnosti zgodbe odlično vklopila v ozračje prostora.

»Prostor ima potencial, da postane gledališko zbirališče in stičišče. Skozi dosedanje predstave smo ugotovili, da ima neko res posebno energijo, ki ljudem ustreza. In neumno bi bilo, če ga ne bi izkoristili,« je nadaljeval Petrovič. Zgolj v pol ure lahko prostor spremenijo v »črno škatlo« ali pa ga pustijo v zgolj surovi obliki zlizanih in dotrajanih sten, ki prav tako dajejo prav poseben čar.

Kampanja na kikstarterju za elektriko in kurjavo

Doslej je Moment sodeloval z drugimi institucijami, a se Petrovič zaveda, da te niso namenjene podpiranju neodvisne scene, nekaj predstav v drugih dvoranah pa scene tudi še ne ustvari. »Vsako gibanje potrebuje svoj domicil, prostor, v našem primeru laboratorij in oder, kjer preizkuša in prikazuje, kaj scena ustvarja in se srečujejo ustvarjalci in gledalci.« Ob pregovorni podhranjenosti nevladnega sektorja, ki je v Mariboru še toliko hujša, so se momentovci znašli po svoje in s kampanjo na kikstarterju zbrali sredstva za električno napeljavo za odrsko infrastrukturo. Zatem želijo urediti še kurjavo, da jim pozimi ne bo treba prekiniti sezone.