Nekdanji predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič se loteva novih poslovnih projektov. Po naših informacijah v Črni gori svetuje tamkajšnjemu tajkunu Veselinu Pejoviću, ki ga zaradi neplačila dolga toži srbska KBM Banka. Njen upravni odbor je pred leti vodil prav Kovačič. V Sloveniji pa je Kovačič od julija zastopnik podjetja Panonia Žito, ki je registrirano za trgovanje na debelo z žitom, tobakom, semeni in krmo. Njegov partner v podjetju je Miha Mahorič, lastnik mariborskega Proneta, dolgoletnega hišnega informatika NKBM.

Pejović je star znanec slovenskih bank. Leta 2008 mu je NLB oziroma njena švicarska odvisna družba NLB Interfinanz z 39 milijoni evrov pomagala financirati nakup in obnovo najmanj enega hotela v Budvi. Kot smo razkrili v Dnevniku, se je naložba izkazala za nasedlo. Šele pred časom so se tako NLB, NLB Interfinanz in NLB Montenegro, ki jo je pred leti vodil Kovačičev predhodnik na čelu NKBM Črtomir Mesarič, s Pejovićevim podjetjem Uniprom uspele dogovoriti o tem, da bo namesto poplačila obveznosti v lasti dobila lani obnovljen hotel

Pejović v spopadu z banko, ki jo je vodil Kovačič

S Pejovićem je poslovala tudi KBM Banka, nekoč znana pod imenom Credy Banka. Ta je marca 2010 prek dokapitalizacije prešla pod okrilje NKBM, še isti mesec pa je bil na čelo njenega upravnega odbora imenovan Kovačič. Pejović je bil ena prvih strank KBM Banke po tem, ko so vzvode v njej prevzeli tedanji vodilni v NKBM. Junija istega leta je KBM Banka odobrila skoraj milijon evrov vredno posojilo podjetju Uniprom iz Stare Pazove, ki je bilo zavarovano z menico. Te KBM Banki letos ni uspelo unovčiti, zato je proti Unipromu in Pejoviću vložila tožbo.

Pejoviću naj bi zdaj po navedbah več virov, tudi iz Srbije, svetoval Kovačič, torej njegov nekdanji posojilodajalec. Pejović, ki je v zadnjih mesecih polno zaposlen z reševanjem črnogorskega aluminijskega velikana KAP, se poplačilu posojila upira na dva načina. Že pred časom je na novinarski konferenci zatrdil, da podjetje Uniprom iz Stare Pazove lastniško ni povezano z istoimensko družbo iz Nikšića, zato se banka ne more poplačati z njenim premoženjem. 49-odstotni delež v Unipromu, ki ga želi zaseči KBM Banka, pa je že pred časom zastavil pri turški jeklarski družbi Ekin Maden. Kovačič naj bi Pejoviću pomagal tudi pri finančni sanaciji Hotela Tara, ki ga je črnogorski poslovnež pred časom prodal. S Kovačičem nam v zadnjih dneh ni uspelo stopiti v stik.

Od Agrokorja do trgovanja z žitom

Kovačič se je sicer s poslovnim svetovanjem začel ukvarjati že po tem, ko je moral v začetku leta 2012 zapustiti NKBM. Ena njegovih prvih strank je bil Agrokor, kar je vnovič odprlo špekulacije, da je bil Kovačič v zgodbi o prodaji Mercatorja v resnici igralec lastnika Agrokorja Ivice Todorića. Kovačičevo svetovalno podjetje MK-Fin je že leta 2012, ko je začelo delovati, ustvarilo 280.000 evrov prihodkov. Pozneje je Kovačič poslovno sodeloval tudi z bioplinsko skupino Keter, spomladi letos pa je pomagal podjetju Pronet pri neuspešnem naskoku na časopisno družbo Delo.

Kmalu zatem sta Kovačič in Mahorič začela nov poslovni projekt. Od julija sta namreč zastopnika podjetja Panonia Žito, ki domuje na naslovu Proneta, njegova uradna lastnica pa je Melita Horvat, uslužbenka Proneta in Mahoričeva partnerica. Kako in s kom posluje podjetje, ustanovljeno z 10.000 evri kapitala, ni mogoče izvedeti. Iz statuta izhaja, da se bo podjetje ukvarjalo s kmetijsko in trgovsko dejavnostjo, med drugim s storitvami za rastlinsko pridelavo in posredništvom pri prodaji kmetijskih surovin.

Kovačič in Pronet – naveza za vse čase

Gre sicer za novo v nizu zgodb, ki povezujejo Kovačiča in Mahoriča. Pronet je tako med letoma 2005 in 2012, ko je NKBM vodil Kovačič, z banko ustvaril za okoli deset milijonov evrov poslov na področju informacijske tehnologije. Podjetje je sodelovalo tudi pri projektu opremljanja informacijskega centra banke. Tega je Kovačič moral zagovarjati tudi pred nadzornim svetom banke, kot je razvidno iz elektronskih sporočil, ki smo jih spomladi razkrili v Dnevniku, pa je pomoč za to iskal tudi v kabinetu tedanjega predsednika vlade Janeza Janše. NKBM od Kovačičevega odhoda s Pronetom ne sodeluje več. Pronet je imel pred leti pomembno vlogo tudi v zasebnih poslih nekdanjega prvega moža NKBM s stanovanjem v središču Maribora.