Petkovi teroristični napadi v Parizu in strmoglavljenje ruskega letala nad sinajskim polotokom so zbližali stališča tradicionalno neenotnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN). Z usmrtitvijo kitajskega državljana ta teden so skrajneži IS ubili vsaj enega državljana vseh petih stalnih članic VS. Britanski Independent je pridobil del besedila resolucije, v katerem piše, naj tiste članice, ki to lahko, sprejmejo vse potrebne ukrepe za preprečevanje in zatiranje terorističnih dejanj pripadnikov skrajne skupine IS in uničenje varnega zavetja, ki so si ga zgradili v Siriji in Iraku«.

Morebitno sprejetje francoskega predloga bo zaznamovano kot zelo pomembno znotraj VS ZN, saj resolucije za tako izrecno (vojaško) podporo zunanjih sil znotraj meja ene od članic ponavadi naletijo na odpor zlasti Rusije in Kitajske. Sicer je bila julija lani soglasno sprejeta resolucija o človekoljubni pomoči Siriji. Francoski predsednik François Hollande bo prihodnji teden obiskal Washington, zatem pa še Moskvo, kjer upa, da mu bo uspelo ustvariti skupno koalicijo moči proti IS. Pripraviti ZDA in Rusijo, da si podata roke, pa bo težka naloga, saj sta še vedno na različnih bregovih glede Krima na vzhodu Ukrajine.

Še eden od napadalcev iz Pariza je bil oktobra registriran v Grčiji

Teden dni po terorističnih napadih so oblasti v Franciji identificirale še enega napadalca. Francoske oblasti so namreč že kmalu po napadih sporočile, da so ob enem od napadalcev, ki se je prav tako razstrelil ob Stade de France, našle sirski potni list na ime Ahmeda Almuhameda, ki je bil v začetku oktobra registriran v Grčiji. Potrdile so tudi ujemanje odvzetih prstnih odtisov, pristnosti potnega lista pa ne.

Preiskovalci po sredini raciji v Parizu odkrili še tretjo truplo

Preiskovalci so v stavbi, v kateri je v sredo potekala obsežna racija v lovu na organizatorja petkovega pokola v Parizu Abdelhamida Abaaouda, ponoči odkrili tudi potni list Hasne Aitboulahcen, ki je po poročanjih tujih medijev njegova sestrična. Pred vstopom policistov v stavbo se je razstrelila. Ponoči so v stanovanju našli še tretje truplo.

Varnostni organi so bili prepričani, da je Abdelhamid Abaaoud še vedno v Siriji, kjer je preživel zadnjih nekaj mesecev, a se je nato izkazalo, da je neopažen pripotoval nazaj v Francijo. Poleg tega se je iz policijskih virov razvedelo, da so ga na večer napadov na postaji podzemne železnice v Parizu posnele nadzorne kamere, nekaj sto metrov stran od kraja, kjer so po napadih našli črni avtomobil znamke seat, ki so ga po ocenah preiskovalcev uporabili džihadisti v napadih na restavracije in bare na vzhodu francoske prestolnice.

Od petkovega napada so francoski policisti sicer opravili že 793 hišnih preiskav in aretirali 107 oseb. Priprtih je 90 oseb, v hišnem priporu pa je 164 osumljencev. V racijah so policisti doslej zasegli že 174 kosov orožja in 250.000 evrov gotovine.

Notranji ministri z dogovorom o krepitvi nadzora na zunanji meji

Da se je Abaaoudu uspelo neopazno prikrasti nazaj v Evropo, pa čeprav je njegovo ime na vseh mednarodnih seznamih teroristov, je šokiralo mnoge. V Bruslju so članice EU danes sicer dosegle dosegle dogovor o takojšnji okrepitvi nadzora na zunanji meji unije tudi za njene državljane, a nadzor kljub temu ne bo sistematičen. Zato so članice komisijo pozvale, naj revidira schengenska pravila, da bodo dovoljevala tudi sistematičen pregled državljanov unije.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos pa je predlagal vzpostavitev protiterorističnega središča za izmenjavo informacij med članicami v okviru evropskega policijskega urada Europol.