Društvo novinarjev Slovenije je včeraj podelilo najprestižnejše nagrade za novinarske dosežke v Sloveniji. Porota, ki so jo sestavljali novinarji in ugledni predstavniki javnosti, jih je izmed 41 prispelih predlogov izbrala devet. Dnevnikov mariborski dopisnik Tomaž Klipšteter je dobil nagrado za izstopajoč novinarski dosežek, Dnevnikov fotoreporter Jaka Gasar pa za najboljšo posamično fotografijo. Kolegoma iskreno čestitamo!

Za Tomaža Klipšteterja je porota med drugim zapisala, da je že leta novinar, ki narekuje tempo vsem drugim kolegom na mariborskem območju, odlikuje pa ga tudi »unikaten, pronicljiv in ironičen slog«. Letos je odmevala zlasti njegova zgodba, v kateri je razkril, da je profesor Klavdij Logožar Darsu za 24.000 evrov prodal delo študentke, katere mentor je bil. Nagrajena fotografija Jake Gasarja, ki je nastala na mejnem prehodu Obrežje in prikazuje trpljenje ljudi »čisto blizu nas, a še vedno na drugi strani mreže«, zastavlja mučna vprašanja; po mnenju porote je skoraj mitična.

Nagrado za življenjski prispevek k slovenskemu novinarstvu so letos izjemoma posthumno podelili Špeli Šipek, izjemno prodorni, profesionalni in pošteni novinarki, zavezani dejstvom in resnici. Kot novinarka in urednica (skoraj dve desetletji je sooblikovala program Pop TV) se ni nikoli zadovoljila s površjem in površnostjo, banaliziranjem in moraliziranjem vsepovprek. Njen pečat slovenskemu novinarstvu, zlasti na področju televizijskega novinarstva, razvoja formatov televizijskih dnevnih oddaj in tedenske informativne oddaje, je neizbrisen, je svojo odločitev utemeljila porota.

Čuvaje za izstopajoče novinarske dosežke so dobili še ustvarjalci oddaje Vala 202 o znanosti Frekvenca X (Maja Ratej, Luka Hvalc, Matej Praprotnik in Mija Škrabec Arbanas), dopisnica Večera Rozmari Petekza svoje vztrajno ukvarjanje z onesnaženostjo Celja in vloge Cinkarne Celje pri tem ter Erik Valenčič, ki se je v spomin gledalcev zapisal s svojim odličnim dokumentarnim filmom Fronte Kurdistana, v katerem je sam s kamero na območju minskih polj in mimo vojska zbral pretresljiva pričevanja Kurdov. Debitantka leta je Večerova novinarka Jana Juvan, odmevala je zlasti njena zgodba o prodajanju plazme v Avstriji, debitant leta paViki Twrdy, novinar RTV, ki se je odlikoval s prispevki na gospodarskem področju.

Čuvaja za najboljšo reportažo, s katero je pretresljivo opisal dan na železniški postaji Gevgelija, je dobil fotoreporter Matic Zorman, pohvalo porote za inovativno in zabavno predstavitev statističnih podatkov v projektih Športni SOS in Številke MMC RTV SLO pa Slavko Jerič. ri