S kvalifikacijami za nedeljsko tekmo posameznikov se bo danes ob 18. uri v Klingenthalu na vzhodu Nemčije začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prvi pilot slovenske zračne eskadrilje bo seveda 23-letni Peter Prevc, ki bo letos napadel veliki kristalni globus, potem ko ga je lani izgubil po pravi drami na finalu v Planici v boju z Nemcem Severinom Freundom.

»Zadnji trening je bilo zelo umirjen. Ker so bili skoki na visoki ravni, sem se povsem miren usedel v kombi za Klingenthal. Tudi oprema s smučmi, kombinezonom, čevlji in čelado je vrhunska. Glede na trenutno lestvico sicer spadam med najboljše skakalce, a šele tekma bo razkrila, koliko sem vreden v mednarodni konkurenci. Zelo pomembno je, da ujamem pravi ritem, v katerem smo zadovoljni vsi, jaz s skoki, vi pa z rezultati. Telesna pripravljenost je takšna, da bo telo zdržalo štiri mesece dolgo sezono,« je poudaril Peter Prevc. Pred prehladi in morebitnimi boleznimi se zaščiti tako, da poje veliko sadja, zelenjave in medu.

Potem ko so poleti zelo veliko pozornosti posvetili izboljšanju motorike, je pri opremi največja novost, da ima dva centimetra daljše smuči. To pomeni, da bo moral biti še bolj previden pri teži. V minulih sezonah je imel vseskozi kilogram rezerve, saj je dolžina smuči odvisna od teže in višine skakalca. »Zavestno sem se odločil za tveganje. To pomeni več igranja s kilogrami na skrajnem limitu, a sem z daljšimi smučmi dobil večjo površino za letenje,« je pojasnjeval as iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki bo s seboj vseskozi vozil tudi tehtnico. Trenutno ima še kilogram rezerve, a bo moral biti previden, ker teža začne hitro padati zaradi potovanj, mraza in stresa tekme.

Vse pripravljalno obdobje je bil zelo zahteven do strokovnega vodstva. Ker ničesar ne prepušča naključju, ampak se je ukvarjal z detajli, je selektorja Gorana Janusa bolela glava. »Tudi mene je bolela glava. Vseskozi stremim k izboljšavam. Če mi nekdo trikrat zapored reče, da je dobro, hočeš vse še nadgraditi. Ker želim biti na vrhunski ravni, mi ne preostane drugega, kot da od vseh zahtevam veliko, zato so mi velikokrat dejali, da sem tečen. Ker gre za profesionalen šport, sem zelo strog do sebe in drugih,« je bil iskren Prevc.

S skakalnico v Klingenthalu ima zelo različne izkušnje. »Je velika uganka. Prideš na trening in nizaš le dobre skoke, drugič pa po dveh dneh dobrega treninga sploh ne veš več, kako se lotiti skakalnice. Prepustiti se moraš toku dogodkov in razmišljati le o treh stvareh, ne pa desetih,« se je ozrl k prvi tekmi sezone, na kateri bo v svetovnem pokalu debitiral njegov najmlajši brat Domen. »Čestitke Domnu, da se je uvrstil v ekipo. Nič pa se še ni zgodilo. Najpomembneje je, da bo imel mir v pripravah na tekmo,« je končal Peter Prevc. Tako kot v preteklosti ni bil sostanovalec z bratom Cenetom, ne bo niti z Domnom.