»Verjameva, da se denar, vložen v generacijo, ki šele začenja življenjsko pot, najbolj oplemeniti. Prenovljena soba bo omogočila medicinskemu osebju veliko bolj kakovostno in zanesljivo delo z nedonošenčki, našim 'za dlan velikim malčkom' pa te naprave naredijo prve samostojne korake v življenje lažje in varnejše. V teh kriznih časih, ko marsikdaj v mnogo manj grozečih razmerah ne znamo biti več optimistični, so prav ta drobcena bitja vzor in dokaz, da sreča ne pride sama od sebe, a z odločenostjo za pot navzgor, vztrajnostjo in prepričanjem, da je življenje vredno živeti, lahko dosežemo tudi tisto skoraj nemogoče. Veseli sva, da smo prenovljeno sobo uradno predali v uporabo ravno na svetovni dan nedonošenčkov,« sta se v torek ob prevzemu težko pričakovane prenovljene sobe za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov organizatorjem in donatorjem zahvalili predstojnica Porodnišnice Ljubljana doc. dr. Nataša Tul Mandič in dr. Lilijana Kornhauser - Cerar, vodja oddelka za intenzivno terapijo in nego novorojencev ter predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Enoto za intenzivno nego in terapijo so zaradi močno omejenih sredstev pomanjkljivo opremili že ob načrtovanju nove porodnišnice. Oprema za individualno nego nedonošenčkov je bila tako na skupnih policah, kar je predstavljalo tveganje širjenja okužb med nedonošenčki. Danes so mesta za intenzivno zdravljenje novorojenčkov sestavljena iz stativov, na katerih so vsi potrebni priključki, monitorji, črpalke in predali, v katerih je vse potrebno za nego otroka v inkubatorju. Tako opremljeno mesto je popolnoma ločeno od drugih, zaradi dostopa do vseh aparatov in monitorjev pa zagotavlja sestram skrbnejši nadzor nad majhnimi bolniki.

Pred šestimi leti so na enoti že obnovili eno od dveh sob za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov, a so morali zaradi omejenih sredstev prenovo druge prestaviti v nedoločeno prihodnost. Zato so jim letos na pomoč priskočili v Rotary Klubu Ljubljana 25. Z dobrodelnim projektom »ZATO! pomagam nedonošenčkom« jim je za prenovo sobe in nakup dodatnih petih stativov za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov s pomočjo donatorjev in gledalcev RTV Slovenija uspelo zbrati skoraj 200.000 evrov.

»Neskončno smo veseli, da nam je uspelo s skupnimi močmi zbrati dovolj sredstev za celotno prenovo sobe z vso opremo, kot smo si zastavili ob začetku projekta. Spet se je izkazalo, da smo Slovenci zares dobrodelni in radodarni,« je ob predaji dejal Thomas Bremec, vodja projekta, član Rotary Kluba Ljubljana 25. av