Prava vojna na eni od pariških ulic v Saint-Denisu se je začela v včerajšnjih zgodnjih jutranjih urah, policija pa naj bi bila na sledi načrtovalcu petkovega terorističnega napada Abdelhamidu Abaoudu, za katerega se je sprva domnevalo, da je v Siriji, nato pa so prejeli informacijo, da je v francoskem glavnem mestu. Posebnim policijskim enotam se je pozneje pridružila še vojska, med večurnim obstreljevanjem, med katerim so se slišale tudi eksplozije, pa tamkajšnjim prebivalcem in širši javnosti, ki so spremljali televizijska poročila, dolgo ni bilo jasno, kaj se pravzaprav dogaja. Po zaključku operacije je območje obiskal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, ki je potrdil smrt dveh oseb in sedem aretacij ter pohvalil pogum stotnije varnostnih organov v pogojih, s kakršnimi se doslej še niso srečali. Neuradni viri so bili bolj zgovorni, pri izrisu celotne slike dogajanja pa je tako zdaj bolj ali manj znano, da se je med policijsko akcijo, katere cilj je bilo stanovanje, oddano domnevnim terorističnim osumljencem, razstrelila neka ženska, medtem ko je ostrostrelec pokončal drugega osumljenca, za katerega pa sinoči še ni bilo znano, ali je iskani Abaoud. V akciji je bilo lažje ranjenih tudi nekaj policistov, po nepotrjenih vesteh prav ob samomorilski razstrelitvi neimenovane ženske, ob vdoru v stanovanje pa naj bi bil ustreljen tudi policijski pes, belgijski ovčar Diesel.

Novi cilj je bil La Defense

Po navedbah pariške policije so v tej akciji odkrili teroristično celico, ki je pripravljala napade na poslovno okrožje glavnega mesta La Defense. Podatkov o sedmerici aretiranih javnosti niso posredovali z utemeljitvijo, da njihovo identiteto še preverjajo. Po navedbah pariškega tožilca Francoisa Molinsa so celotno operacijo sprožili na podlagi telefonskega obvestila in obveščevalnih podatkov, da se v enem od stanovanj v bližini nogometnega stadiona, na katerem sta v petek prijateljsko tekmo igrali Francija in Nemčija, zadržuje Abaoud. Izkazalo pa se je, da so tam islamski skrajneži pripravljali nov napad, ki naj bi ga izvedli jutri, medtem ko o domnevnem načrtovalcu petkovega ni nobenih novih informacij.

Zaostrovanje varnostne zakonodaje

Francoska vlada je medtem predstavila prve zakonodajne predloge, ki jih je napovedala po petkovih terorističnih napadih. Med drugim predvidevajo podaljšanje izrednih razmer za tri mesece, možnost prepovedi organizacij, ki lahko resno ogrozijo javni red, ter poostritev pravil hišnega pripora. Že v torek je francoski premier Manuel Valls Francozom sporočil, da je treba za njihovo zaščito »včasih okrniti določeno število naših svoboščin«. Predsednik François Hollande pa se je včeraj srečal z župani francoskih mest in jim ponovil, da je Francija v vojni z Islamsko državo. Državljane je ob tem pozval, naj se ne predajo strahu ali skrajnim občutkom, ter dodal, da ne bodo tolerirali nobenih protisemitskih ali protimuslimanskih dejanj. Medtem ko še ni jasno, kako se bo v francosko vojno proti Islamski državi vključila celotna Evropska unija, ki se je že strinjala z aktiviranjem obrambnega člena lizbonske pogodbe, pa se Hollande pripravlja na usklajevanje akcij z Washingtonom in Moskvo. Z Vladimirjem Putinom se namerava v Kremlju srečati prihodnji četrtek, dva dni pred tem pa v ZDA z Barackom Obamo. Prepričati ju bo skušal, da je čas, da se parcialni interesi postavijo ob stran in se gre v boj s skupnim sovražnikom, medtem pa je potrdil, da francoska jedrska letalonosilka Charles de Gaulle že pluje proti vzhodnemu Sredozemlju, kjer je Putin Parizu že ponudil sodelovanje pri operacijah proti Islamski državi. Predsednika Rusije in Francije sta se po navedbah Kremlja po telefonu že dogovorila za okrepitev sodelovanja med vojskama in obveščevalnimi agencijami svojih držav v Siriji. Po poročanju ruskih medijev bo med drugim v trenutnih operacijah v Siriji francoski letalonosilki na pomoč priskočila ruska vojaška ladja Moskva.