»Preden bo kar koli veljalo, hočemo analizo celovitih učinkov in sodelovanje pri pripravi novega sistema,« je odločno zatrdil Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Predstavniki delodajalskih organizacij so včeraj od vlade zahtevali, naj predlog davčne reforme takoj umakne.

Glede tega smo predstavniki delodajalcev enotni, je dejal Hribar Milič in dodal: »V času, ko je vlada napovedovala analizo razmer in razbremenitev gospodarstva, smo dobili spremembe, ki gredo v nasprotni smeri.« Če ne bo dogovora, bomo odstopili iz socialnega sporazuma, je dodal Igor Antauer, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva. »Žal mi je, da moram napovedati, da bomo skupaj s protesti šli tudi v ustavno presojo,« je poudaril Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS), in opozoril, da vlada s tem podjetnikom jemlje možnost, da so konkurenčni.

Država duši, ne pa spodbuja gospodarstvo

Po besedah Sama Hribarja Miliča iz GZS so podjetja lani za božičnico, 13. in 14. plačo izplačala okoli 80 milijonov evrov, po novi ureditvi pa bi delavci prejeli 30 milijonov evrov več. S podaljšanjem veljavnosti četrtega davčnega razreda se bodo stroški dela dvignili za 32 milijonov evrov, kar pomeni, da bo država iz tega naslova dobila dva milijona več. Ob tem pa ukinja še olajšave. Predlog je tudi zelo nejasen, so opozorili, saj ga dva pravnika ne razumeta enako. Če je država za delavce v javnem sektorju našla denar, bi ga lahko tudi za tiste v realnem gospodarstvu, ki poganjajo gospodarstvo. Namesto razbremenitev, ki bi prinesla nova delovna mesta, država duši gospodarstvo, so še poudarili predstavniki delodajalcev.

Poziv k takojšnemu umiku predlagane davčne reforme so na vlado naslovili tudi predstavniki izvršilnega odbora strateške skupine predstavnikov podjetij v tuji lasti pri GZS. »Država destimulira vlaganja v raziskave in razvoj, potem pa se čudi primanjkljaju zasebnih vlaganj. S tem davčnim paketom bodo vlaganja v opremo in znanje še nižja, nekatere družbe bodo razvojna sredstva usmerile v druge države,« je v imenu strateške skupine predstavnikov podjetij v tuji lasti pri GZS poudaril Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka.