Kakšno je realno stanje v skupini F, je razkril že prvi krog odbojkarske lige prvakov. Italijanska Modena in poljski Gdansk sta slavila brez izgubljenega niza in potrdila kakovostno premoč. Vojvodini iz Srbije in slovenskemu prvaku ACH Volleyju tako ne preostane drugega kot borba za tretje mesto, ki odpira napredovanje v drugorazredni evropski pokal CEV.

Prav s tega vidika ima današnje gostovanje ACH Volleyja v Srbiji (ob 20. uri) precejšen pomen. Koristila bi že vsaj ena osvojena točka za poraz z 2:3, ki bi nato ob morebitni domači zmagi v Stožicah skoraj gotovo prinesla tretje mesto v skupini. »Poznamo moč Modene in Gdanska, ne poznamo pa moči Vojvodine, kajti to, da je izgubila v Gdansku s 3:0, ne pove nič. Tam lahko izgubi vsak. Toda to je edina ekipa, proti kateri lahko realno zmagamo,« je povedal trener ljubljanske zasedbe Bogdan Kotnik. Njegova postava bo skoraj popolna. Zaradi poškodbe kolena bo manjkal zgolj bloker Mario Koncilja. Nekaj težav so imel Matija Pleško, ki zadnji teden ni treniral (bolečine v križu), pod manjšo obremenitvijo sta bila še Matija Jereb (bolečine v križu) in Jernej Terpin (bolezen).

Vprašanje je, kako dobro je pripravljen ACH Volley. Pred prvo tekmo v ligi prvakov je izgubil v državnem prvenstvu proti Kranju, nato še gladko proti Modeni. »ACH Volley ni v krizi. Smo klub, ki hoče razviti mlade igralce. In ko garaš za to, da bi napredoval, včasih nisi najbolj spočit in v dobri formi, ampak se razvijaš kot igralec in delaš, da boš v formi, ko bo to najbolj potrebno,« odgovarja Kotnik na kritike. »Z mladimi igralci smo se odpravili na maraton učenja – ker maratona nismo začeli s sprintom, še ne pomeni, da smo v krizi. Le postopno bomo vedno boljši. Ko igraš toliko tekem in bi za vsako želel spočito telo, bi to pomenilo, da sploh ne treniraš. Mi pa moramo trdo delati za napredek, čeprav je kdo žalosten zaradi kakšnega izgubljenega niza. Ampak poznamo pot in gremo po njej. Kaj nam bi pomagalo, če bi ekipa počivala štirinajst dni in bi bila v najboljši formi proti Modeni? Igrali bi mogoče 1:3. In kaj? Štirinajst dni treninga bi šlo v nič!«

V moštvu Vojvodine je najbolj poznan srbski bloker Borislav Petrović, ki je stari znanec ACH Volleyja. V Ljubljani je igral v sezoni 2012/13. »Vojvodina je kar sedem let čakala, da se je vrnila v ligo prvakov. Zdaj imamo priložnost, da dokažemo svojo vrednost,« je rekel Petrović, ki je lani z Vojvodino osvojil tretjerazredni evropski pokal challenge. Do nedavnega je v Novem Sadu podajal tudi Veljko Petković, ki je prav tako poznan obraz med slovenskimi ljubitelji odbojke. Dres ACH je nosil leta 2010, ko se je slovenski klub uvrstil na sklepni turnir četverice lige prvakov. Bil je odličen mentor takrat mlademu Dejanu Vinčiću. Petković se lahko pohvali z zlato olimpijsko kolajno iz Sydneyja, ko je bil menjava za legendarnega Nikolo Grbića.

V drugem obračunu skupine F bo zmagovalec naredil pomemben korak k prvemu mestu v skupini. Tako Modena kot Gdansk premoreta dovolj kakovosti, da razmišljata tudi o borbi za evropski vrh. Zvezdniško ekipo ima predvsem Modena, a je doživela težak udarec. Iz ekipe je suspendiran njen prvi zvezdnik Earvin N'Gapeth, ker je povzročil prometno nesrečo in nato pobegnil. Pozneje se je predal policiji, v klubu pa so ga do nadaljnjega odstranili s seznama prijavljenih igralcev.

Danes bosta na evropskem prizorišču aktivna še dva slovenska kluba. V drugem krogu pokala challenge bodo odbojkarji Calcita v Kamniku ob 20. uri branili prednost iz prve tekme proti Spartaku iz Myjave (3:1). Bistveno težjo nalogo ima ekipa Panvita Pomgrad, ki bo ob 19. uri v gosteh pri grškem Ethnikosu lovila zaostanek z 2:3.