Slovenija je po številu okuženih z virusom HIV močno pod povprečjem EU. Lani so odkrili 48 okužb, v zadnjem desetletju pa nekaj več kot 400, je povedala predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Evita Leskovšek. Največji delež okuženih predstavljajo moški, ki imajo nezaščitene spolne odnose z moškimi, zaradi česar so tudi najbolj tvegana skupina. »Ker pa se tveganja zavedajo, je diagnoza razmeroma hitra; tudi zdravstveni delavci jo pri tej populaciji hitro prepoznajo,« je pojasnil predstojnik katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Janez Tomažič. Diagnosticiranje je slabše pri heteroseksualnih moških in pri ženskah. Tomažič je navedel primer ženske, ki je prišla na infekcijsko kliniko že povsem shujšana in izčrpana, saj drugih 15 zdravnikov, ki jih je obiskala pred tem, okužbe s HIV ni povezalo s poročeno žensko iz ruralnega okolja.

Prav na področju testiranja smo na samem repu držav EU. Od tisoč Slovencev se jih testira samo 18. »Aids je še vedno tesno povezan s stigmo, zato so izjemno pomembna brezplačna in anonimna testiranja, ki jih večinoma izvaja infekcijska klinika,« je še povedala. Testirati se je sicer mogoče tudi pri osebnemu zdravniku.

Ozaveščati zdravnike

Po nekaterih ocenah je v Sloveniji od 150 do 200 ljudi, pri katerih okužbe še niso prepoznali. »Ti so gonilna sila epidemije,« je poudaril Tomažič. Janja Križman Miklavčič z ministrstva za zdravje je dodala, da za prihodnje leto načrtujejo presejalni program nosečnic na HIV. Test bi opravile pri ginekologu skupaj z drugimi testi v prvem trimesečju.

Sogovorniki so se strinjali, da je stigma, ki jo s sabo nosi ta virus, še vedno zelo močna, čeprav se je bolezen iz smrtonosne spremenila v obvladljivo kronično stanje. Zakoreninjena je celo med nekaterimi zdravstvenimi delavci. Po besedah Leskovškove zanje načrtujejo izobraževanja in delavnice, namenjene razbijanju predsodkov in strahu. Križmanova je prepričana, da bi veliko naredili tudi z vključitvijo spolne vzgoje v šolski kurikulum. »Program je pripravljen...« To je pomembno tudi zaradi trenda, ki ga je izpostavil Tomažič: »V Londonu so v zadnjih letih zaznali dramatičen porast spolno prenosljivih okužb med mladimi. Tako imenovane plesne droge ob koncih tedna namreč pogosto vodijo v spolno tvegano vedenje. Tri okužbe v Sloveniji so povezali prav s tem.«