Danes ali najpozneje jutri bodo poslanci odločali o kandidatih za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.

Po več neuspelih razpisih, ki so se vrstili že od lani, je sodni svet izmed tokrat prijavljenih kandidatov prednostno podprl vrhovno sodnico Nino Betetto, poleg nje pa še odvetnika Marka Bošnjaka, vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića ter gostujočega predavatelja na univerzi Harvard Klemna Jakliča. Iz tega izbora je predsednik republike Borut Pahor »izločil« sodnika Đorđevića in na seznam dodal predavateljico na univerzi v belgijskem Gentu Nino Peršak. Izmed »predsednikove« četverice bodo poslanci na tajnem glasovanju z absolutno večino izvolili tri, katerih imena bodo posredovali Svetu Evrope v Strasbourg. Tam pa bo parlamentarna skupščina Sveta Evrope izglasovala enega slovenskega sodnika oziroma sodnico.

Kombinacija z vsaj eno žensko

Iz urada predsednika republike so sporočili, da je predsednik »po posvetovanjih s poslanskimi skupinami oblikoval predlog kandidatov, za katere lahko predvideva, da bodo dobili potrebno večino glasov za izvolitev«. Po včerajšnjih napovedih pa se bodo glasovi poslancev, ki se bodo morali zediniti o trojici, »lomili« ob Klemnu Jakliču. Eden od naših sogovornikov s področja ustavnega prava je o Jakliču sicer dejal, da je dober pravni strokovnjak in da v mednarodnih pravniških krogih hvalijo njegovo lansko knjigo o ustavnem pluralizmu v EU. Izrazito ga podpira tudi sodnik Boštjan M. Zupančič. A Jaklič velja za »politično označenega«, saj je nastopal na protestih v podporo Janezu Janši, ki so se vrstili pred stavbo sodišča v Ljubljani.

Kakšen bo izid »politične« kombinatorike – ob tem, da mora predlog vsebovati vsaj eno žensko –, je bilo včeraj še nemogoče napovedati. Kako bodo glasovali, so jasno napovedali le v Novi Sloveniji – njihovi poslanci bodo obkrožili zgolj Klemna Jakliča. Poleg tega, da gre za kompetentnega kandidata, je v NSi mogoče slišati tudi, da je bil Jaklič pred leti njihov član. Vodja poslancev SDS Jože Tanko je na pogovoru pri predsedniku države Borutu Pahorju napovedal, da SDS podpira Klemna Jakliča, Marka Bošnjaka in Urško Kežman. Ker pa slednje ni na predlaganem seznamu kandidatov, je mogoče pričakovati, da bodo poslanci največje opozicijske stranke glasovali zgolj za Jakliča in Bošnjaka.

V koalicijskih strankah SMC, SD in DeSUS ter tudi v opozicijski ZL so skrivnostni: imen, ki jih bodo obkrožili njihovi poslanci, vsaj uradno ne želijo razkriti. Iz neuradnih pogovorov pa je mogoče sklepati, da Klemen Jaklič podpore ZL ne bo dobil. Prav tako je bolj malo verjetno, da bi ga obkrožili poslanci SD in DeSUS. Kot pravijo v vrstah SD, je Jaklič med vsemi kandidati politično »daleč najbolj opredeljen«. V DeSUS sicer izpostavljajo, da se bodo pred glasovanjem njihovi poslanci še posvetovali, a hkrati dodajajo, da bo šla njihova podpora »najbolj kompetentnim in moralno neoporečnim kandidatom«. Ob tem ne skrivajo, da jih je Jakličevo »politično angažiranje«, zlasti v zadevi Patria, precej vznemirilo.

Tehtnica v rokah SMC

Ali bo Jaklič na seznamu treh kandidatov, ki bo romal v parlamentarno skupščino Sveta Evrope, je torej odvisno od poslancev največje vladne stranke. V poslanski skupini SMC so včeraj poudarili, da bodo dokončno odločitev sprejeli pred glasovanjem ter da bo ta »odgovorna in enotna«. »Spoštovanje človekovih pravic razumemo kot temeljno in izhodiščno vrednoto sodobne družbe, zato mora Slovenija na mesto sodnika na ESČP predlagati kandidate z visoko strokovno in osebno integriteto ter ugledom,« so zapisali. V SMC pa je vendarle mogoče slišati, da bi vsaj nekateri njihovi poslanci zelo težko glasovali za nekoga, »ki pred vrhovnim sodiščem nastopa z megafonom v roki«. Če gre torej verjeti navedbam o enotnem glasovanju poslancev SMC, bi pričakovali, da ti Klemna Jakliča ne bodo podprli. Res pa je, da je tudi v SMC mogoče slišati, da je glasovanje pač tajno in da je »torej vse mogoče«.