Nova poljska vlada se je na pariško morijo v veliki meri odzvala v skladu s ciljem Islamske države, da bi ustvarila konflikt med Evropo in muslimani. Še preden je v ponedeljek zaprisegla nova vlada, v kateri so člani konservativne stranke Zakon in pravičnost, so bodoči ministri hiteli povezovati teroristične napade v Parizu z begunci, ki so večinoma muslimani. Najprej se je na tak način izpostavil novi minister za evropske zadeve Konrad Szymanski.

V soboto zjutraj je Szymanski v besedilu, ki ga je objavila konservativna spletna stran, zapisal, da »po tragičnih dogodkih v Parizu Poljska ne vidi možnosti«, da bi sprejela begunce, ki bi jih morala v skladu z odločitvijo EU o njihovi razdelitvi med članice. Tako je postavil pod vprašaj obljubo prejšnje liberalne vlade, da bo Poljska, ki ima 38 milijonov prebivalcev, sprejela 9287 beguncev. Takoj po objavi tega besedila so vodilni v stranki Zakon in pravičnost od njega zahtevali, naj bo bolj diplomatski. Še v soboto se je Szymanski popravil: »Poljska bo sprejela begunce, če bo zadoščeno varnosti, a ta je zdaj, po napadih v Parizu, pod vprašajem.« To stališče stranke je še vedno nesprejemljivo za večino voditeljev EU. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je takoj zahteval »malo več resnosti«.

Glavna nevarnost še vedno Rusi

Novi zunanji minister Witold Waszczykowski je v nedeljo na poljski televiziji dejal: »Več sto tisoč Sircev je v zadnjem času prišlo v Evropo. Iz njih bi lahko naredili armado. Na desettisoče mladih z ipadi v rokah prihaja v EU v gumijastih čolnih – namesto da bi ob izkrcanju vprašali, ali bi lahko dobili pijačo ali hrano, najprej vprašajo, kje lahko napolnijo svoje aparate. Lahko bi se šli borit, da bi z našo pomočjo osvobodili svojo domovino.« Waszczykowski izključuje možnost, da bi poljska vojska pomagala mednarodni koaliciji v boju proti Islamski državi: »Si lahko zamislite situacijo, da bi poslali našo vojsko v Sirijo, na tisoče Sircev pa bi v berlinskih lokalih pilo kavo in po televiziji gledalo, kako se mi vojskujemo zanje?«

Liberalna Državljanska platforma, ki je na oktobrskih parlamentarnih volitvah kljub izjemno uspešni gospodarski politiki izgubila oblast, je kritizirala stališča nove vlade, v katerih »so čustva prevladala nad razumom«. Zunanjega ministra je pozvala, naj bo »bolj zadržan«.

V ponedeljek je Waszczykowski obljubil, da namerava Poljska izpolnjevati svoje zaveze glede beguncev. »Sicer proti svoji volji, a kot pravna država, ki spoštuje svoje mednarodne obveze, bomo uresničili odločitve, ki jih je sprejela prejšnja vlada.« Vendar je to pogojeval s strogim nadzorom.

V Državljanski platformi se bojijo, da bo zaradi nove zunanje politike prišlo do osamitve Poljske v Evropi, kot se je to že zgodilo pri prvi vladi stranke Zakon in pravičnost v letih 2005–2007.