Zgodilo se je na čisto prijetno, toplo, sončno soboto sredi novembra. Malo pred polnočjo je v Vrunčevi ulici v Celju zagorela vsebina zabojnika za odpadke. Ogenj je uničil del gradbene ograje, pogasili so ga gasilci. Popoldne je bilo pestro v Ljubljani. Malo pred tretjo so gasilci gorečo kanto pogasili v Ulici Mirka Jurce. Še malo kasneje je gorelo v Cerknem pred livarno Eta. Podobno je bilo že ob pol dvanajstih v Smolenji vasi. Kanta. Zjutraj je v Trbovljah gorelo v kontejnerju za smeti. Velika kanta. V nedeljo je bila slika podobna, pa tudi v začetku tedna se je iz gorečih kant kadilo po vsej državi.

Zdaj se sprašujete, kaj za vraga se je zgodilo tisto lepo sončno soboto, da se je Slovenija spremenila v prizorišče gorečih kant. Ja, nič posebnega. Takole smo brali v sobotnem časopisu: »Tudi v Sloveniji na obzorju smetarske vojne!« In potem tekst o tem, kako se smetarji borijo za odpadke in za to, kdo bo več in dalj časa služil.

Ja, dobro, boste rekli. Pa saj smetarske vojne niso nič novega in nenavadnega. Samo tja čez v Italijo je treba pogledati, pa je vsakomur jasno, da so smeti prvovrstna mafijska rabota. Ne bomo zavoljo tega kant zažigali. Res je. Ne bomo. A kaj, ko je bilo na isti dan mogoče prebrati tudi naslednje: »Veseli december se s prižigom lučk začenja novembra.«

Ja, pisali smo o novoletni okrasitvi Ljubljane sredi novembra, ko je zunaj sijalo sonce in se je ozračje ogrelo na prijetnih 20 stopinj Celzija. Ne, nismo na severu Finske, pač pa v podalpski deželici na 46. vzporedniku, kjer imamo milo, po večini celinsko podnebje, tam ob morju pa mediteransko, kar sicer res pomeni vroča poletja in mrzle zime, ampak tudi precej zmerno jesen. Kar zdaj, ko je ozračje itak poferderbano, pomeni 20 stopinj v senci sredi novembra! Ko sredi Ljubljane postavljajo novoletne okraske.

In kaj se je potem zgodilo v glavi povprečnih državljanov? Ja, utrgalo se jim je. Zmešani od smetarskih vojn in novoletnega okrasja sredi babjega poletja so napadli kante za smeti. Malo zaradi jeze do smetarjev, malo pa zato, ker metanje petard v kante (in, roko na srce, to je pač glavni razlog za ogenj v njih) pač sodi v ta čudovit, praznični, čarobni prednovoletni čas, ki so ga v Ljubljani začeli »korak pred drugimi«.

Zdaj pa takole. Če ne bi mediji pisali o nesrečnih smetarskih vojnah in ne bi s tem razjezili državljanov in če ne bi v istem hipu pisali še o bližajočem se novem letu sredi novembra ob 20 stopinjah v senci, bi bile kante cele. Ker, kdo bi pa vedel, da se smetarji kregajo za kante, in kdo bi pri 20 stopinjah in prijetnem sončku gledal v luft, iščoč angelčke in smrekice in bunkice obešene na žičkah? Nobeden! Tako, primer zaključen. Zdaj pa lahko le še obljubim, da prihodnje leto tam sredi oktobra ne bomo pisali o novoletni okrasitvi Ljubljane (pa četudi bo že stala!) in sploh nikoli več o smetarskih vojnah. Khhmmm. Zdaj vem, kaj si mislite. Itak vsi mediji lažejo. Razen enega, ki je v službi resnice, kakopak. Kako pa potem veste, da so bile novice o smetarskih vojnah in okrasitvi Ljubljane sredi novembra (!) resnične? Ha! Pa smo vas! In kante so gorele zaman.