Najbogatejša Slovenca sta Iza in Samo Login, znana tudi kot »starša« aplikacije talking tom (govoreči tom), ki je lani presegla magično mejo dveh milijard prenosov. Zakonca Login sta soustanovitelja družbe Outfit7, ki je v mednarodnem merilu najuspešnejša slovenska zgodba garažnega podjetja, ki pa že dolgo ni več start up, temveč mednarodno znano podjetje za zabavne mobilne aplikacije.

Aplikacija talking tom in aplikacije njegovih petih prijateljev so svetovna uspešnica, po njihovih likih izdelujejo tudi igrače. Zakonca Login sta lani z vrha lestvice po treh letih kraljevanja izrinila ustanovitelja in večinskega lastnika Studia Moderna Sandija Češka. Češko, ki vodi največjega TV-trgovca v srednji in vzhodni Evropi, vselej poudarja, da mu uvrstitev na lestvico ne pomeni veliko. V svojem podjetju nima tajnice, prepričan je, da je treba prepoznavnost graditi na drugih stvareh, na primer na rasti podjetja, inovacijah in novih zaposlitvah, ne pa na lestvici najbogatejših.

Premoženje in ugled nista vselej povezana

»Te lestvice spremljamo vsi, ne glede na premoženjsko stanje, in nič ni narobe s tem, če se ljudi razvršča tudi po tem, koliko ima kdo pod palcem. Morebiti celo vzpodbujajo pozitivno tekmovalnost med podjetniki,« razmišlja Janez Škrabec, solastnik Rika, ki mu je premoženje lani z 20 milijonov padlo na dobrih 13,9 milijona evrov. Škrabec, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom, je bil na lestvici stotih najbogatejših že večkrat, prav tako je z nje že večkrat izpadel. Letos je na 110. mestu. Časi za dejavnost, s katero se ukvarja, očitno niso najboljši. Je bogastvo pogoj za ugled v družbi? »Na svetu ni nič avtomatičnega, ugled pa zelo kompleksna zadeva in nanj vpliva veliko dejavnikov,« odgovarja Škrabec, sicer tretji med najuglednejšimi slovenskimi direktorji po lestvici agencije Kline & Partner, ki že leta meri ugled stotih menedžerjev.

»Ugled in premoženje na srečo nista povezana. Če bi bila, bi nas že kdaj odnesel plaz. Tako pa srečno živimo,« komentira Miro Kline iz omenjene agencije.

Najbolj razvpiti že izpadli

Na vrhu lestvice najbogatejših je bilo pred leti kar nekaj razvpitih imen, ki so se z nje poslovila. Na primer Mirko Tuš, ki je na vrhu kraljeval lep čas, kriza in prevelike ambicije pa so prinesle prezadolženost njegovega imperija.

Pri reviji Manager so letos z lestvice izločili ljudi, ki so svoje premoženje že prodali pred več kot tremi leti in zanje nimajo zanesljivih podatkov, kam so ga vložili. Tako prvič ni Darka Horvata, ki je poleg Igorja Laha eden od dveh največjih bogatašev, ki sta premoženje ustvarila z upravljanjem lastninskih certifikatov državljanov v privatizaciji. Horvat je bil na prvi Managerjevi lestvici 2007 drugi najbogatejši, še lani so ga uvrstili na deveto mesto z ocenjenih najmanj 80 milijonov evrov premoženja.

»Največje presenečenje oziroma najzanimivejši in najbolj razveseljiv primer je po mojem mnenju letos Sebastjan Trepča, ki se je kot tretji v zgodovini med 100 najbogatejših Slovencev uvrstil na novo,« pravi Vita Cajnko Javornik, odgovorna urednica revije Manager. »Pri nas je malo takšnih, ki bi tako hitro s start upom napisali tako uspešno zgodbo. V petih letih je zgradil iz majhne zgodbe pravo zvezdniško pripoved in je lahko dobra motivacija za druge, ki se začenjajo ukvarjati s podjetništvom. Morda bo njegova pot podobna zgodbi zakoncev Login,« dodaja urednica.

Trepča je torej skočil na lestvico prvič, in sicer na 87. mesto, s premoženjem, ocenjenim na 15,7 milijona evrov. Je soustanovitelj in solastnik britanskega podjetja Lyst, ki izvirno povezuje spletno ponudbo modnih izdelkov luksuznih znamk. Trepča ima v njem po dokapitalizacijah tveganih skladov 7,4-odstotni delež. Druga od velikih zgodb pa je primer 13 Škofjeločanov, ki so leta 2009 od avstrijskih lastnikov kupili zadolženo podjetje. Zdaj je LTH Castings, ki izdeluje ulitke za avtomobilsko industrijo, velika zgodba. Škofjeločani so se na lestvici namreč letos uvrstili od 91. do 103. mesta. Za zadolženo podjetje v krizi so dali pred petimi leti po 26.000 evrov, zdaj pa je delež vsakega od njih ocenjen na 15 milijonov evrov. Svoj vložek so povečali za 600-krat. »Rastejo kot raketa,« pravi Vita Cajnko Javornik.

Sto najbogatejših skupaj ima letos 4,6 milijarde evrov premoženja ali 3,3 odstotka več kot lani in so tako še presegli lanski rekord, ko je skupno premoženje stotih prvič preseglo tisto pred krizo.

Lestvica desetih najbogatejših Slovencev

Revija manager

PODATKI

Ocena premoženja v mio. €

∆ 2015

Družba

+/‒ mest

Ime in priimek

2014

2015

617,2

isto

mesto

+39 %

Iza in Samo Login

Outfit7

855

390,7

‒31 %

Sandi Češko

Studio Moderna

271

192,0

+35 %

Marko Pistotnik

2

Outfit7

260

226,3

Interblock

+6 %

Joc Pečečnik

240

325,8

Engineering Dobersek

‒34 %

Tatjana in Albin Doberšek

2

214

105,5

1

+5 %

Lah, družina

Aluber, Ampelus

111

125,5

Och-Ziff Capital

Management Group

‒12 %

1

Zoltan Varga

111

74,6

+24 %

Gabrijel in Petra Rejc

Efaflex

2

92,7

60,4

Outfit7

3

+35 %

Rok in Nina Zorko

81,7

52,7

Vladimir Puklavec

TGE Holding

6

+46 %

76,7