Sejem je uradno odprl Mitja Bervar, predsednik državnega sveta Republike Slovenije, navzočim gostom pa sta spregovorila še Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, ter mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, ki je dejal: »S sejmom in njegovim obsejemskim programom vstopamo v nove čase. V njem je oblikovanje sestavni del našega vsakdana, iz katerega nam prihajajo nasproti mladi, inovativni kreativci kot ustvarjalna podpora večinoma zasebnih, manjših v zadnjem desetletju ali dveh na novo vzniklih mizarskih podjetij.«

Pet najboljših in najboljši med najboljšimi

Na slovesnem odprtju so podelili nagrade in priznanja 26. Ambienta Ljubljana. Strokovna komisija v sestavi Janez Koželj, Jure Miklavc, Marijan Orešić in Vladimir Pezdirc je nagradila pet najboljših razstavljavcev za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Top 5 so: Mizarstvo Bolčič, Loredana Matkovič s.p., za kolekcijo Mitja, oblikovalec Neven Kovačić; 3S design d.o.o. za sistem kuhinje Steelline, oblikovalke Maca Strle, Kaja Strle in Lana Strle; Donar d.o.o. za stol Nicoless, oblikovalec Primož Jeza in MAAT 1 d.o.o. za zložljivo savno KLAFS “S1”, oblikovalec Klafs GmbH&Co. KG. Največje priznanje »najboljši med najboljšimi 5« pa gre letos v roke podjetju FEIDOM AA za pohištvo Q6, ki ga je oblikovala Filimena Radonjanin.

Top ideje – borza oblikovanja za drzne in sveže ideje

Tri nagrade za najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih šestih Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev je izbrala komisija v sestavi Janez Mesarič, Klemen Smrtnik in Ernest Nograšek. Prejeli so jih: oblikovalka Ana Črešnik za zibelko, ki raste z otrokom, oblikovalca Matic Lenarčič in Jernej Koželj za projekt Kredenca, 3S design d.o.o., oblikovalke Maca Strle, Kaja Strle in Lana Strle, za sistem kuhinje Steelline in skupina Aklih za najlepši razstavni prostor na Top idejah.

Priznanje pohištvo leta 2015 sedežni garnituri

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za »Pohištvo leta 2015« (komisija v sestavi Mateja Panter, Jožica Curk in Jurij Dobrila) letos prejme Oblazinjeno pohištvo Novak za sedežno garnituro LUCAS. Sedežna garnitura je plod slovenskega znanja in je zasnovana iz več med seboj kompatibilnih elementov, ki jih lahko uporabnik poljubno izbere po sodobnih načelih custom-made. Odlikujejo jo prefinjena eleganca, izčiščene oblike, natančna izdelava in odlični materiali, detajl kovinskih vgradnih polic, predvsem pa možnost usmerjenega, a ustvarjalnega samooblikovanja naročnika.

Najstarejšo nagrado pohištvenega sejma, to je zlato plaketo revije Naš dom, je komisija v sestavi Dušan Waldhütter, Evita Sinrajh in Robert Klun med razstavnimi eksponati podelila podjetju Pirnar d.o.o. za vhodna vrata Grande.