Slikopleskarski cenik se začne pri okvirno dveh do treh evrih na kvadratni meter za dvakratno beljenje sten v enem odtenku. Dražje je barvanje v več odtenkih ali z uporabo pralnih barv. Kitanje z izravnalno maso doda na kvadratni meter še približno štiri evre, približno takšno ceno pa ima tudi odstranjevanje barve. Posebej se računa zaščita pohištva in tal.

Znanje strokovnjaka in vešča roka se kot nepogrešljiva izkažeta predvsem pri večjih projektih in zahtevnejših obnovah, kjer so potrebni obsežnejša popravila ometa ter poznavanje lastnosti različnih opleskov in njihovega kombiniranja. Znanja slikopleskarjev torej ne bomo podcenjevali, ker pa za beljenje ne potrebujemo drage opreme (oziroma si jo lahko izposodimo) in posebnih spretnosti, se lahko sten lotimo tudi sami.

Predpriprava

Beljenje notranjih prostorov ni posebno zahtevno opravilo, bolj kot samo delo pa je nadležna priprava prostora in sten. S folijo ali ovojnim papirjem moramo zaščititi pohištvo, okna in okenske police, tla, radiatorje in podobno. Prostor je najbolj primerno izprazniti ali pohištvo umakniti proti sredini sobe. Še posebno dobro s folijo zaščitimo tla in obrobne letve, na katere jo prilepimo z lepilnim trakom, da ne drsi in povzroča dodatne nevarnosti. Vnaprej moramo pripraviti tudi barvo, še zlasti če bomo odtenek pripravili sami. Glede na navedeno porabo na embalaži in število sten pripravimo dovolj barve eno ali dve prekritji, saj bomo z lastno roko zamešan odtenek le težko ponovili. Tudi v prodajalni barv kupimo dovolj barve, pa čeprav je odtenek iz trgovine lažje poustvariti.

Odstranjevanje starega opleska

Staro barvo odstranjujemo s pleskarsko lopatico in brusnim papirjem, kar je opravilo, ki zahteva svoj čas. Pri sanaciji starih ali poškodovanih sten se mu ne moremo ogniti, zato se mnogi odločijo za najem stenskega brusilnika oziroma žirafe. Brusilnik je svoje ime dobil po dolgem vratu z okroglo ploščo za brušenje, s katero zlahka dosežemo do stropa in tal. Naprava je opremljena s sesalcem, ki odsesava velike količine belega prahu. Pri strojnem brušenju je priporočljivo nositi zaščitna očala in masko, pri ročnem pa je ta oprema obvezna. Star oplesk, ki že odstopa od stene, odstranjujemo tudi z zidarsko lopatico, tapet pa se najbolj učinkovito lotimo s toplo milnico. Z njo navlažimo površino tapete, kar raztopi lepilo, in tapeto lahko s pomočjo lopatice postopoma potegnemo s stene skoraj v enem kosu.

Nanašanje izravnalne mase

Izravnalno maso lahko kupimo že zmešano ali pa si kit pripravimo iz prahu po navodilih za uporabo. Vsekakor potrebujemo vrtalnik in nastavek za mešanje, saj je priporočljivo nekoliko razredčiti tudi prej pripravljeno izravnalno maso. Pregost kit je namreč težko nanašati na steno, z gostim kitom pa se je tudi težko ogniti žuljem in bolečim rokam.

S kovinsko gladilko tanko nanesemo prvi sloj. Zapolnimo razpoke in poškodbe v steni, ki so ostale po odstranjevanju stare barve, pri čemer si skušamo z natančnostjo olajšati poznejše brušenje. Naslednji dan se izravnalna masa zbrusi z brusnim papirjem granulacije 100, prah pa se obriše z vlažno krpo. Drugi sloj izravnalne mase je lahko še malo redkejši, dan pozneje pa ponovimo še brušenje in čiščenje.

Kako barvati

Najprej je priporočljivo nanesti temeljni sloj osnovne bele notranje barve. Razredčena naj bo tako, da se nanaša hitro in brez težav. S tem dobimo belo podlago, ki bo osnova za končni sloj bele barve ali drugega odtenka. Barvanje celotnega prostora začnemo na stropu, da nam barva ne kaplja po pobarvanih stenah. Barvanje z valjčkom je hitro, moramo pa paziti, da nanj ne nanesemo preveč barve, zato barvo enakomerno razporedimo s potegom po plastični odcejalni mrežici.

Tako na stropu kot na stenah s prvimi potezami barvo razporedimo, z naslednjimi pa enakomerno vtremo v stene. Ko prepleskamo stene po dolgem, poteze ponovimo še počez, da skrijemo poteze čopiča ali valjčka. Poskrbite za dober zrak v prostoru, ogibajte pa se prepihu ki dviguje prah in neenakomerno suši barvo. Za enoten videz odtenka je najbolj barvate pri temperaturi, ki je blizu sobni.

Jošt Bukovec