Do konca druge svetovne vojne je Jezersko spadalo pod Koroško, zaradi česar so bile vezi s tamkajšnjimi kraji bolj tesne kot danes. Nekaj let po ustanovitvi požarne brambe v Železni Kapli se je tedanjemu županu Josipu Virniku porodila ideja, da bi takšno društvo ustanovili tudi na Jezerskem. Okrog sebe je zbral podobno misleče, ideja se je začela razvijati in se s podporo takratnih jezerskih veljakov uresničila leta 1911. Domačini so v Linchnu kupili ročno brizgalno in drugo potrebno orodje, naslednje leto so zgradili še leseno orodišče za shranjevanje orodja. Tako so imeli vse: brizgalno, orodje, lasten prostor in skupino zagnanih gasilcev, ki so začrtali gasilsko tradicijo na Jezerskem.

Motorna brizgalna privabila nove člane

V naslednjih letih so se že spoprijeli s prvimi intervencijami, nadgrajevali pa so tudi svoje znanje in opremo. Leta 1931 je staro ročno brizgalno nadomestila prva motorna različica, ki pa ni povečala zgolj pripravljenosti na spopad z ognjem, zanimivost motorne naprave in njeno lažje upravljanje sta privabila tudi številne nove člane in društvo je do druge svetovne vojne doživljalo lep razvoj. Njegovo delovanje se je med vojno ustavilo, po njej pa je prišlo novo obdobje uspešnega dela. Članstvo se je večalo, znanje širilo in leta 1961, ob svoji petdesetletnici, je društvo odprlo vrata novega gasilskega doma, prišel pa je tudi čas za prvo vozilo. Danes šteje operativna enota PGD Jezersko 25 članov. Še posebno ponosno je na odlične voznike, ki se izkažejo na intervencijah in ob bolj sproščenih priložnostih in na tekmovanju v spretnosti vožnji v PGD Preddvor z najvišjimi uvrstitvami že več let dokazujejo svojo vrhunsko usposobljenost.

Spopad z razdaljami

V zadnjih dvajsetih letih PGD Jezersko vztrajno raste in se postopno oblikuje v operativno enoto, ki se je sposobna spopasti z intervencijami najbolj različnih profilov. Okolica Jezerskega je za gasilsko posredovanje precej zahtevna. Njihovo območje posredovanja pokriva nekaj več kot 6000 hektarjev, vas Jezersko pa šteje približno 260 gospodinjstev in osemnajst visokogorskih kmetij. Oddaljenost kraja je pomemben dejavnik predvsem pri večjih intervencijah, saj pomoč od drugod v najboljšem primeru dobijo v dobre pol ure. Lani so zato izobrazili tudi prve posredovalce. Z znanjem in sodelovanjem zdravnika lahko tako pomagajo še pred prihodom nujne medicinske pomoči iz precej oddaljenega Kranja, kar je življenjskega pomena predvsem pri zastoju srca.

Leta 2010 je PGD Jezersko kupilo tudi novo gasilsko vozilo GVC 16/25, ki je opremljeno s cisterno za vodo in omogoča gašenje takoj po prihodu na kraj požara. Kot pove predsednik društva Izidor Parte so nanj zelo ponosni, saj je hitrost, s katero so zbrali zanj potrebna sredstva, lahko zgled marsikateremu društvu. S pomočjo takratnega župana Milana Kocjana, občinske uprave, gasilcev in gasilk ter domačinov so denar za nakup sodobnega, vrhunsko opremljenega vozila zbrali v samo treh letih.