Za udobje v prostoru poskrbi uravnoteženo razmerje med svetlobo z močnimi in šibkimi kontrasti. To najlepše dosežemo z mešanico treh različnih virov svetlobe: splošno osvetlitvijo, delovno svetlobo in usmerjeno svetlobo. S splošno osvetlitvijo sicer dosežemo mehko in nevsiljivo svetlobo, res pa je, da se oči pri izključno taki svetlobi hitreje utrudijo kot pri osvetlitvi, polni kontrastov. Za ustvarjanje ambienta je pomembno, da uporabimo različne tipe osvetlitve.

Splošna osvetlitev

Za splošno osvetlitev prostora največkrat izberemo stropno svetilko (svetila) ali pa stenski reflektor, usmerjen v strop. Dobrodošlo je, da imajo ta svetila možnost zatemnitve, da si lahko svetlost prilagodimo. Takšna svetloba je dokaj enakomerna in ne ustvarja senc.

Usmerjena svetloba

Prostor, osvetljen samo z eno stropno svetilko, deluje dolgočasno in enodimenzionalno. Usmerjena osvetlitev poskrbi za spremembo, poudari arhitekturo ali pohištvo, poživi, skrije ali umiri. Načrtovana usmerjena svetloba preusmeri poglede na posebne podrobnosti ali zbirateljske kose. Alternativa preprostim reflektorjem so različna dekorativna svetila. Tako se lahko poigrate s svetlobo in sencami in različnimi jakostmi osvetlitve. Še zlasti v temnejših delih leta ustvarijo takšni poudarki udobje in atmosfero in so zato v bivalnih prostorih še bolj pomembni.

Delovna svetloba

Ciljno usmerjena osvetlitev poskrbi za svetlobo na mestih, kjer se moramo skoncentrirati, na primer pri branju na sedežni garnituri ali pri delu v kuhinji. Stoječa svetila ali manjši reflektorji so idealni za ustvarjanje takšne kontrastne in usmerjene svetlobe. Pri s kontrasti bogati osvetlitvi se lažje skoncentriramo.

Izbira osvetlitve naj torej ne bo prepuščena naključju, še posebno če si v svojih bivalnih in poslovnih prostorih želimo dobrega počutja. (es)