Le redko se zgodi, da dve konkurenčni reprezentanci na tekmo sezone bivata v hotelih, ki sta oddaljena le nekaj metrov. Slovenci in Ukrajinci bojni načrt kujejo pod idiličnim Pohorjem. Ukrajinci so izjemno navdušeni, da imajo že od nedelje zjutraj iz hotela Arena s štirimi zvezdicami, ki je specializiran za bivanje športnih ekip, pogled na progo, na kateri pozimi tekmujejo alpske smučarske za Zlato lisico. Slovenci so v hotelu Habakuk s petimi zvezdicami, najbolj luksuznem hotelu na tem koncu Slovenije, v katerem je lastniški kapital iz Rusije, prav tako s pogledom na smučarsko progo.

Če igralci odidejo na sprehod po idilični okolici, odeti v jesenske barve, ki jo je minula dva dneva grelo izjemno toplo sonce, se lahko celo srečajo. Toda za sproščanje ni časa. Ukrajinci so veliko časa preživeli v savnah in bazenih na regeneraciji. Slovenski reprezentanti so po prespani noči staknili glave, se veliko pogovarjali in sestankovali, da bodo vsi vedeli, kaj morajo početi na igrišču, in dvignili pristop na najvišjo raven. Oboji so povsem osredotočeni na tekmo leta. Vložek je velik. Poleg nastopa na EP v Franciji so mamljive tudi denarne nagrade. Ukrajinci naj bi si razdeli dva milijona evrov, Slovenci večji delež od 12 milijonov, kolikor jih bo iz blagajne Uefe prejela vsaka izmed 24 udeleženk evropskega prvenstva 2016. A Slovencem je pač obljubljena visoka nagrada, ker niso imeli premij za posamezne kvalifikacijske tekme.

Cesarjevo koleno bo zdržalo tekmo

Okrog Ljudskega vrta je bilo včeraj že čutiti utrip tekme. Ekipo Nogometne zveze Slovenije, ki je del pisarne preselila kar pod vzhodno tribuno, je že tresla mrzlica drevišnjega velikega dogodka. Precej bolj mirno je po dveh prespanih nočeh deloval selektor Srečko Katanec, ki se v Ljudski vrt ni pripeljal z reprezentančnim avtobusom skupaj z igralci, ampak kar sam z mercedesom. Medtem ko je kot pravi poveljnik slovenske nogometne vojske nastopal pred mediji, so igralci precej pred uradnim začetkom zadnjega treninga pohiteli na igrišče in se zabavali z igranjem priljubljenega pepčka. Sodelovalo je vseh 24 igralcev, torej poškodovanih ni. Kapetan Boštjan Cesar nam je zatrdil, da bo tudi njegovo koleno, ki mu je oteklo v Lvovu, nared, da vzdrži vse napore tekme.

»Vemo, kaj moramo narediti za pot na prvenstvo. Zavedajo se velike priložnosti, zato sem prepričan, da bodo dali vse, kar so sposobni. Ukrajina je z izidom 2:0 v boljšem položaju. Ne bo enostavno, ni pa nemogoče. En gol bi spremenil marsikaj za nas in njih,« je povedal Srečko Katanec. Ni hotel govoriti o spremembah v ekipi, bodo pa zanesljivo glede na neugoden izid iz Lvova. »V Ukrajini smo se naučili, da moramo na takšnih tekmah izkoristiti vsako priložnost. Če smo v preteklosti dosegali gole iz nemogočih položajev, ga tokrat nismo iz izredno ugodnih. Istočasno bomo morali biti agresivni in mirni,« je del taktike le razkril Katanec. Ob vprašanju, da se strokovna javnost z nekdanjimi selektorji in igralci sprašuje, kaj narediti, da bo trojcica Kampl, Birsa in Iličić učinkovitejša, mu je dvignilo tlak in je bil takšen, kot ga običajno poznamo.

»To je v njihovih glavah. Zelo lepo je komentirati na daljavo. Tisti, ki komentira, mora pogledati tekme iz preteklosti, kako si in kaj si. Na taktičnem področju smo Ukrajini na prvi tekmi konkurirali izredno dobro. Če to ponovimo, dodamo malo več agresivnosti in samozavesti ter izboljšamo realizacijo, bomo uspešni,« je končal Katanec. Zadnji trening je bil odprt le četrt ure, pa še v tem času so igralci največ zadrževali predvsem na tisti strani igrišča, ki je bila najbolj oddaljena od predstavnikov medijev na tribuni.

Ukrajinci razbijali po šipah

Ukrajince smo včeraj spoznali v dveh podobah. Iz selektorja Mihajla Fomenka je bilo treba s kleščami vleči odgovore, ki so bili odrezavi, kratki, tihi in brez prave vsebine, zato imajo ukrajinski mediji precej težje delo kot slovenski. V nasprotju s stereotipom, da je v ekipi vojaška disciplina, so bili igralci izredno razpoloženi. Ko so stopali z avtobusa, ki jih je pripeljal na trening, so kot razposajeni otroci tolkli po šipah telovadnice, v kateri je bila novinarska konferenca, da je bil pogled selektorja še bolj mrk.

»Vse je tako, kot mora biti. Ekipo bom sestavil glede na počutje igralcev, da se bodo lahko spopadli z vzdušjem na stadionu, kjer bodo gledalci dvanajsti igralec, in motiviranim tekmecem. Na slovenske provokacije bomo odgovorili z znanjem. Iz izkušnje pred dvema letoma, ko smo v dodatnih kvalifikacijah premagali Francijo z 2:0 in nato izgubili z 0:3, smo se toliko naučili, da se to ne bo več ponovilo,« je povzetek odgovorov 67-letnega Mihajla Fomenka. V primeru izida 2:0 za Slovenijo po rednem delu bi igrali podaljšek dvakrat po 15 minut. Če zmagovalec še ne bi bil odločen, bi streljali enajstmetrovke.