Kampl in Konopljanka sta vzhajajoči zvezdi evropskega nogometa. V dodatnih kvalifikacijah za EP je marsikaj odvisno od njiju. Na prvi tekmi v Lvovu je bil precej uspešnejši Konopljanka, ki je podobno kot v dresu Seville prodiral po levem krilu in s hitrostjo ter sijajno tehnično podkovanostjo vnašal prepih v slovensko obrambo. Kamplu na drugi strani ni šlo. Ali je imel slab dan ali pa selektor Srečko Katanec njemu in nekaterim soigralcem ni našel ustreznega položaja na igrišču – to je drugo vprašanje. Jasno pa je, da bo tudi danes, ko bo Slovenija lovila zaostanek, precej odvisno od teh dveh nogometašev. Kampl bo skušal večkrat vzeti žogo in preigrati ukrajinske veziste, Konopljanka pa v protinapadih prehiteti slovenske branilce.

V skladu s predstavo v Lvovu je v zadnjih tednih na nogometni tržnici bolj vroč Konopljanka (Transfermarkt njegovo tržno vrednost ocenjuje na 20 milijonov evrov, Kamplovo na 6,3 milijona). Ni se uresničila bojazen trenerja Seville Unaia Emeryja, ki je ob prihodu ukrajinskega reprezentanta na stadion Sanchez Pizjuan dejal, da je to tvegana poteza, ker se bo moral Konopljanka prilagoditi na novo kulturo in jezik. S španskim jezikom ima še težave, z igro ne. Predstave v dresu Seville navdušujejo predsednike največjih klubov. Celo prvi mož madridskega Reala Florentino Perez ne skriva, da se zanima za 26-letnika, ki je v evropskih tekmovanjih dosegel največji uspeh, ko je lani z Dniprom igral v finalu evropske lige. Potem ko je bil pred dobrim tednom eden najzaslužnejših za zmago Seville nad Realom, naj bi Perez stopil do vodstva andaluzijskega kluba in se zanimal za višino odškodnine. Ta znaša 40 milijonov evrov. A Konopljanka, ki je pred selitvijo v Sevillo govoril, da si želi v Anglijo (bil naj bi s stiku s Josejem Mourinhom), obožuje Barcelono. Njegov oče je povedal, da bo Sevilla odskočna deska za prestop k Barceloni.

V podobnem položaju, kot je zdaj Konopljanka, je bil pred letom dni Kampl, le da je blestel v manjšem klubu – pri Salzburgu. Takrat so se zanj zanimali številni nemški prvoligaši, pristal je pri Borussii iz Dortmunda. Polletno obdobje v Porurju je pomenilo zastoj v njegovi karieri. Odkar igra za Bayer, spet napreduje. Spet je živahni Kampl, ki se kot kača motovili med tekmečevimi nogami, soigralcem pripravlja priložnosti in občasno zadene tudi sam. Kampl se po količini nogometnega znanja lahko primerja s Konopljankom, smola je le ta, da je v obdobju, ko so na sporedu dodatne kvalifikacije, precej bolj vroča ukrajinska številka deset. A to se že danes lahko spremeni. Če bo žoga dolgo pri Kamplu, bo to dober znak. Žoga je pri njem najdlje, ko igra na položaju centralnega vezista in tako organizira napade.