Na svetovnih košarkarskih igriščih je minil pester teden, v katerem je bil postavljen mejnik v asistencah. Nekaj odličnih predstav je uspelo tudi Slovencem, med katerimi je izstopal Boštjan Nachbar. Petintridesetletni Dravograjčan je pred letošnjo sezono iz Barcelone odšel k Sevilli, kjer so med najpomembnejšimi obračuni andaluzijski derbiji proti Unicaji. Ravno proti moštvu iz Malage je Nachbar prikazal najboljšo letošnjo predstavo in k zmagi s 94:84 prispeval kar 30 točk.

Nachbarjev dosežek je še toliko bolj impresiven, če vzamemo v obzir dejstvo, da je na parketu preživel le slabih 27 minut, a v ponujenem času skoraj ni zgrešil. Za dve točki je od osmih poskusov zgrešil le enega, za tri od sedmih dva, zadel pa je tudi edini prosti met. S točkovnim izkupičkom je Boki postavil tudi osebni mejnik v španskem prvenstvu. Ob tem je zanimiv podatek, da je minilo šest let, odkar je kakšen od Sevillinih košarkarjev na eni tekmi dosegel 30 ali več točk. To je bil Američan Clay Tucker, ki je leta 2009 prišel do številke 37. Sevilla sicer v sezono ni krenila najbolje. Na prvih štirih tekmah je zabeležila prav toliko porazov, na zadnjih dveh pa dvignila formo in ju dobila. Zagotovo ni naključje, da so se ravno v tem obdobju dvignile tudi Nachbarjeva predstave.

K uspehoma proti Fuenlabradi in Unicaji je prispeval 16 in 30 točk, z 28 pa je bil odličen tudi pri zadnjem neuspehu proti Murcii. Nekdanji slovenski reprezentant je s povprečjem 16,2 točke na tekmo prvi igralec andaluzijskega moštva, kjer nastopa tudi Uroš Slokar. Proti Unicaji je v 22 minutah dosegel devet točk. »Vem, kaj ljudem v Sevilli pomeni zmaga proti Unicaji, zato sem z doseženim izredno zadovoljen. Hkrati bi se želel zahvaliti navijačem v dvorani San Pablo, ki so bili odlični,« je po tekmi od zadovoljstva žarel Boštjan Nachbar, ki se je s soigralci na lestvici odlepil od dna. Na vrhu kraljujeta Barcelona in Valencia, ki v šestih krogih še ne poznata poraza.

Aleksej Nikolić debitiral

Zmagi ligašev ABA Crvene zvezde in Cedevite v 5. krogu košarkarske evrolige sta močno okrepili možnosti Beograjčanov in Zagrebčanov za napredovanje med najboljših šestnajst moštev. Prvi so na gostovanju v Münchnu presenetili Bayern in imajo v izredno izenačeni skupini A razmerje zmag in porazov 2-3, drugi pa so v polnem košarkarskem centru Dražena Petrovića na kolena spravili Blažičevo Laboral Kutxo in si s španskim moštvom v skupini B delijo drugo mesto (3-2). Še bolj kot oba uspeha je v evropskem košarkarskem svetu odmeval dosežek Stefana Jovića. Organizator igre pri Crveni zvezdi je proti nemškemu moštvu obračun končal z 19 asistencami, kar je rekord najelitnejšega evropskega tekmovanja. Zanimivo, da je imel prejšnjega prav tako v rokah igralec beograjskega moštva. Marcus Williams jih je namreč lani proti Galatasarayu zbral 17.

Omembe vredna sta še debi slovenskega košarkarja Alekseja Nikolića, ki je pri zmagi Bamberga proti Sassariju v dresu nemškega moštva na parketu preživel 32 sekund, ter menjava trenerja pri Maccabiju. Po najslabšem začetku od formiranja Ulebove evrolige (1-4) je vodstvo izraelskega velikana prekinilo sodelovanje z Guyem Goodesom in se dogovorilo z 45-letnim Hrvatom Žanom Tabakom. Med kandidati je bil menda tudi Jure Zdovc.

Curry po poteh Jordana

Nič kaj dobro se v ligi NBA ne piše enemu izmed treh slovenskih predstavnikov Saši Vujačiću. Mariborčan je poleti z New York Knicks podpisal enoletno pogodbo, nekdanji soigralec pri LA Lakers in trenutni trener Derek Fisher pa mu je sprva namenjal zajetno minutažo in ga nemalokrat postavil celo v začetno peterico. A to se je na zadnjih treh tekmah spremenilo. Vujačić dvakrat sploh ni vstopil v igro, na zadnji tekmi proti New Orleansu pa je na parketu prebil le šest minut. Razlog? Vrnitev Aarona Afflala po poškodbi, zaradi česar bo vloga 31-letnega slovenskega košarkarja pri New Yorku tudi v prihodnje verjetno minimalna.

Onkraj Atlantika sta sicer glavni zgodbi Golden State Warriors in Steph Curry. Prvaki lige NBA so sezono začeli z enajstimi zaporednimi zmagami, strokovnjaki pa so začeli ugibati, ali lahko moštvo iz Oaklanda poruši rekord Chicago Bulls iz sezone 1995/96, ko so redni del sezone zaključili z 72 zmagami in le 10 porazi. Hkrati Curryja brez oklevanja vse bolj primerja z legendarnim Michaelom Jordanom. Prvi zvezdnik Golden Stata na parketu namreč deluje tako dominantno, kot je pred leti najboljši igralec v zgodovini košarke. Samo za primerjavo. Jordan je imel v tisti zgodovinski sezoni povprečje 30,4 točke na tekmo, Curry pa jih trenutno dosega 33,4. A tekem je še ogromno...