Tresla se je atletska gora, rodila se je miš. Potem ko je iniciativni odbor, ki je še pred nekaj dnevi štel 39 članov, nato pa iz dneva v dan manj, za včerajšnji dan sklical izredno skupščino Atletske zveze Slovenije, je odločitev preklical. Glavni akterji (Robert Herga in Domen Žnidarič s Poljan, Aleksander Lorenčič s Ptuja, Boštjan Bradeško in Drago Trajkovič iz Žalca) odločitve ne komentirajo. Jo pa lahko vidimo kot konstruktivno kratkotrajno rešitev v izjemno težkih časih, v katerih se je po nenadnem odstopu Gregorja Benčine s položaja predsednika znašla slovenska atletika.

Direktor AZS Luka Steiner nam je pojasnil sosledje dogodkov zadnjih dveh tednov. »Z Marjanom Hudejem (vršilec dolžnosti predsednika AZS, op. p.) sva si ves čas enotna, da je treba z iniciativnim odborom vzpostaviti dialog. Za to smo v zadnjem času delali veliko. Ko sva se pred približno desetimi dnevi peljala na sestanek v Maribor, se je iniciativni odbor identificiral, saj je bil pred tem anonimen. Šele tedaj smo dobili natančen pogled, kdo so glavni akterji v zgodbi. Gre za številne priznane atletske delavce, ki jim je treba prisluhniti,« je pojasnil Steiner. Po njegovih besedah sta se s Hudejem prepričala, da so slovenski klubi v večini nezadovoljni s komunikacijo in načinom vodenja nekdanjega predsednika Gregorja Benčine.

»Z blagimi in razumnimi ukrepi sva si s Hudejem prizadevala, da bi preprečila sklic izredne skupščine, ki po našem mnenju ni bila sklicana v skladu s statutom. A to v tem trenutku ni pomembno. Iniciativi smo pojasnili, da se moramo zaposleni na zvezi v prihodnjih dneh in tednih čim bolj posvetiti delu, za katero smo plačani. Da bomo do 20. januarja, ko bo slovenska atletika za eno leto dobila novega predsednika, predali stvari transparentno. Poleg tega moramo delati na športnem področju, saj bo prihodnja sezona olimpijska. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da bodo atleti v Riu pripravljeni najbolje,« pravi Steiner.

Slišati je, da člane iniciativnega odbora v trenutnem položaju slovenske atletike moti predvsem dejstvo, da bodo 20. januarja prihodnje leto zgolj volitve za predsednika AZS, ne pa vseh organov atletske zveze. Očitno so nekaterih obrazov naveličani, a jih bodo gledali vsaj do januarja 2017.