Izjemen jubilej je doživel Kranj ob izvedbi 20. tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Čeprav se je kranjski spektakel v preteklosti večkrat izkazal kot najbolje organizirana tekma svetovnega pokala, je včeraj doživel vrhunec. Po vseh kriterijih. Pika na i so bili sijajni rezultati slovenskih športnih plezalcev. Vrhunec je bila zmaga Mine Markovič, s katero je tretjič v svoji karieri postala skupna zmagovalka svetovnega pokala. Ptujčanka je v Kranju zmagala četrtič (po letih 2009, 2012 in 2014), skupno pa so Slovenci v Kranju poslušali že osem Zdravljic.

Podvigi velikana so spletni hiti

»Za mano je nepozabna sezona, v kateri sem bila tudi evropska prvakinja. Ko sem si po odličnem začetku poškodovala gleženj, me je vse skupaj še podžgalo. V finalu sem naredila napako, saj bi se dalo priti še višje,« je povedala slovenska junakinja Mina Markovič, ki bo čez teden dni praznovala 28. rojstni dan. A višje od Ptujčanke ni zmogla nobena športna plezalka. Kot že večkrat doslej je bila preprosto najboljša.

Izjemno atraktiven je bil moški finale. Zahtevna smer je gledalcem jemala dih od samega začetka, na sklepni tekmi finala svetovnega pokala pa se je najbolje znašel Adam Ondra. Čeh je s 180 centimetri višine velikan med plezalci, medtem ko je bil najmanjši finalist Julian Puigblanque nižji kar za 25 centimetrov, Španec pa je težak manj kot vreča cementa. Ondra je zvezdnik svetovnega plezanja in vzornik številnih otrok in najstnikov, ki predvsem obožujejo njegove podvige v naravnih stenah. Ti so na spletu izjemno obiskani, saj postavlja mejnike. Čeh je postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti že pri 16 letih, odtlej pa je njegovo zbirko krepko obogatil. Sijajno se je med elito boril Domen Škofic, ki je zasedel peto mesto, v skupnem seštevku pa je bil četrti. »Škoda, ostalo mi je še nekaj moči. Pred tako sijajno publiko sem le užival. Hvala vsem,« se je poklonil občinstvu najboljši slovenski športni plezalec.

Želja uresničena za 4000 evrov

Alfa in omega kranjskega plezalnega spektakla Tomo Česen je finalni dan vsako leto videti izmučen. Ogromno dela opravi že pred samo tekmo. Letos ga je imel še nekaj več, saj je nanj z vseh strani pritiskala mednarodna organizacija (IFSC), ki si je želela kranjsko prireditev še posebno prikazati v najlepši luči. Mnenje opazovalcev Mednarodnega olimpijskega komiteja je namreč izjemno pomembno v boju, da bi atraktivna športna panoga končno postala olimpijska. Da bi bilo letos vse skupaj videti še lepše, so si pri IFSC zaželeli, da v kranjski dvorani Zlato polje organizatorji s platnom zakrijejo levi in desni del dvorane, da so gledalci videli le osrednji del, v katerem sta bili moška in ženska plezalna smer. Rečeno, storjeno. »Predstavnikom mednarodne zveze sem le dejal, da nas takšna želja stane dodatnih 4000 evrov. Malce težje so pogoltnili slino, a na koncu vendarle plačali račun. Že vedo, da se splača investirati,« odgovarja Tomo Česen. Čustev ni kazal, se je pa dalo iz njegovih oči razbrati, da je bil zadovoljen z izvedbo kranjskega jubileja. Znova je bil spektakularen, kar je potrdila tudi nabita dvorana več kot tisočglave množice, ki so jo slovenski nastopi in mojstrovine drugih največjih mojstrov svetovnega plezanja večkrat spravili v delirij.

Glede na vse uspehe slovenskih plezalcev v zadnjih dveh desetletjih ni dvoma, da bi v primeru sprejetja športnega plezanja v olimpijsko druščino veliko pridobil tudi slovenski šport. Nekdanja svetovna prvakinja Martina Čufar je bila pionirka uspehov športnega plezanja, vrhunec pa uspehi dosegajo v zadnjih letih. Natalija Gros, Maja Vidmar in Mina Markovič so skrbele za kontinuiteto uspehov. Letos pa se je v Sloveniji našel nov biser, ki sliši na ime Janja Garnbret. 16-letna Korošica postavlja sijajne mejnike. Je svetovna in evropska mladinska prvakinja v težavnosti in balvanu ter evropska članska podprvakinja. Ob svojem debiju v Kranju je do finala edina vse smeri preplezala do vrha, v sklepnem nastopu izjemno uspešne sezone pa je zasedla tretje mesto ter premagala Južnokorejko Jain Kim, zmagovalko zadnjih dveh sezon v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.