Kar štiri življenja članov družine Volfand in še njihovega sorodnika, ki je prišel 9. decembra pred šestimi leti k njim na obisk, so bila ogrožena, ker njihova plinska peč v stanovanju na Malgajevi 2a v Celju ni delovala brezhibno, zaradi slabe dimniške vleke pa so nevarni plini uhajali tudi v njihov bivalni prostor. Krivda je zdaj padla na dimnikarje.

To je v sklepni besedi poudarila sodnica Jožica Arh Petkovič, ki je dimnikarja Štefana Ruisa in njegovega nadrejenega Aleksandra Županka, direktorja podjetja Celjski dimnikarji, d. o. o., obsodila na pogojni zaporni kazni, Ruisa na eno leto in tri mesece, Županka pa na eno leto. A jima ne bo treba v zapor, če v dveh letih ne bosta storila istega kaznivega dejanja. Oba, tako Ruis kot Županek, sta na sodišču ves čas zatrjevala, da nista kriva, in skušala krivdo prevaliti na družino. Po njunem naj bi se družina zastrupila, ker se je po njihovem obisku in strokovnem pregledu odvodna cev za pline sama izmaknila iz ležišča, zaradi česar sta v stanovanje začela uhajati nevarni ogljikov monoksid in ogljikov oksid. Kriva pa naj bi bila po njunem zatrjevanju tudi nepravilno in nezakonito na isto dimniško napravo kot peč priključena kuhinjska napa, ki so jo namestili ob prenovi stanovanja. A tožilka Nadja Sovinc je na sojenju zatrjevala, da sta Ruis in Županek kriva, da so imeli trije člani družine resne zdravstvene težave, lastnik stanovanja Rok Volfand pa je utrpel celo posebno hudo telesno poškodbo. Padel je namreč v komo, iz katere se je zbudil šele po šestih dneh, preživetih v ljubljanskem kliničnem centru, kjer so ga zdravili v hiperbarični komori. A je zaradi posledic možganske otekline ostal invalid in se je moral invalidsko upokojiti.

Naprava »ustrezna«

Ruis, ki je s sodelavcem opravil redni letni pregled kurilne naprave pri Volfandovih, je ugotovil, da izmerjene vrednosti emisij močno presegajo dovoljene vrednosti, prav tako je bila peč v kopalnici, ki je bila priključena na zemeljski plin, že v precej slabem stanju. A je Ruis kljub temu na posebnem obrazcu, ki ga je izpolnil, obkrožil, da je naprava ustrezna. Lastnik mu je namreč omenil, da nameravajo peč, ki je bila stara že 15 let, zamenjati. Ruis je na sodišču zatrjeval, da je iz tega sklepal, da bo peč kmalu zamenjana. »Verjamem, da se je z lastnikom o tem res pogovarjal, kljub temu pa ga ni posebej opozoril na morebitno nevarnost in posledice, kar bi bil dolžan storiti, niti ni določil roka za odpravo nepravilnosti,« je v razsodbi poudarila sodnica. Županek pa o tem ni obvestil pristojne inšpekcije, kar bi bil kot odgovorna osebna dolžan storiti.