Polmos Spirytus Rektyfikowany 96 %

Nekoč največje ali praktično edino poljsko državno podjetje za pridelavo alkoholnih pijač Polmos se je od leta 1989 povsem sprivatiziralo in razdelilo na manjša podjetja, ki v svet pošiljajo nove in nove verzije različnih žganih pijač, med njimi tudi takšne, ki jih je nevarno piti: Dębowa Spirit De Luxe, Spirytus Delikatesowy Vodka, Spirytus Rektyfikowany Luksusowy ... Polmos Spirytus Rektyfikowany, kar v prevodu pomeni dobesedno Polmosov destilirani alkohol, je skoraj klasična vodka. No, ne povsem. Prava vodka naj bi imela najmanj 37,5 odstotka alkohola, navadno jo proizvajajo iz žit, lahko pa tudi iz krompirja ali melase – odvisno od države. Saj veste: Rusi pravijo, da je original njihov, Poljaki pa menijo, da so si vodko izmislili oni. Ocenjujejo, da ima najmočnejša pijača na svetu nežen vonj in blag okus. Zadnja leta jo je mogoče kupiti tudi v nekaterih delih ZDA in širše na zahodu. V Avstraliji se je lani novembra zgodila tragedija, saj je nekaj požirkov omenjene poljske kačje sline ubilo osemnajstletnico.

Everclear 95 %

Podjetje Luxco iz Missourija, še ne dolgo nazaj so mu rekli David Sherman Corporation, ponuja na trgu veliko različnih viskijev, rum, tekilo in celo vino. Njihovo najbolj znano žganje je Everclear, za katerega stroka ocenjuje, da je skoraj brez barve, vonja in okusa. Je pa bojda hudo pekoče. Zaradi teh lastnosti se pogosto uporablja za mešanje z drugimi pijačami. Kjer je to seveda dovoljeno. V marsikateri državi je pijača, ki je bila leta 1979 v Guinnessovi knjigi razglašena za najmočnejšo na svetu, enostavno prepovedana.

Golden Grain Alcohol 95 %

Tudi v tem primeru gre za podjetje Luxco iz St. Louisa (ustanovljeno leta 1958), le da je ime za skoraj čisti alkohol malce drugačno. Že cena pove, da ne gre za kak prestižni napitek, za 2 litra je treba v Združenih državah odšteti kakšnih 20 evrov, kar pomeni, da je klasična merica, en štamperle, pol evra. Ga pa ne priporočajo, v mnogih ameriških državah je podobno kot njegov brat Everclear enostavno prepovedan, kot orožje. In morda to niti ni presenetljivo, konec koncev ga pri nas v trgovinah niti ni dobiti.

Bruichladdich X4 Quadrupled 92 %

Škotski mojstri iz Rhinnsa na otoku Islay od leta 1881, ko so bili še v lasti bratov Williama in Roberta Harveya, pripravljajo izjemne viskije in džine. Res da so zdaj v lasti francoske multinacionalke Rémy Cointreau, a zato ob povsem nedolžnih pijačah, ki imajo kakih 40 ali 50 odstotkov alkohola in lahko stanejo tudi 100 evrov za boljše steklenice, ponujajo tudi presežke. Za omenjeni viski velja zanimiv rek: po enem požirku živiš večno, po dveh oslepiš, po treh izgineš. Viski se je pojavil v originalni angleški verziji serije House of Cards.

Absint 89,5 %

Težka alkoholna pijača, produkt maceracije in destilacije vrste različnih zelišč, predvsem pa pelina (Artemisia Absinthium) in janeža, ima navadno kakih 60 odstotkov alkohola, pravi mojstri pa znajo iz nje potegniti še nekaj več. Z njegovo proizvodnjo so sicer začeli že konec osemnajstega stoletja, po prvi svetovni vojni pa ga je večina držav prepovedala, ker naj bi bil strupen. Sodobna oživitev pijače sega v začetek devetdesetih let, leta 2004 pa je postala povsem zakonita. Vseeno velja biti pri količinah previden, lahko pa jo mešamo z manj močnimi pijačami.

Balkan 88 %

Še ena vodka ima ime, ki nam je blizu. Balkan 176 vodka, kot je njeno uradno ime, se v nekaterih medijih pojavlja kot bolgarska, v drugih kot srbska pijača, spet tretji pravijo, da je skandinavska. Pa ne bo držalo, čeprav imata obe balkanski državi bogato tradicijo žganic. Gre za še eno poljsko pijačo, ki jo na veliko ponujajo britanske trgovine. Na steklenici je ducat opozoril pred pitjem, celo v braillovi pisavi, da se ne bi preveč zaleteli. V vsakem primeru pri pitju priporočajo mešanje z drugimi pijačami ali vsaj kozarec vode, za glavo in za želodec.

Sunset 84,5 %

Če vam bodo na Jamajki ponujali beli rum, ki je dobil ime po gorovju, ki poteka čez otok, John Crow Batty, ki naj bi bil najmočnejši beli rum na svetu, samo zamahnite z roko. Najmočnejši (štiri odstotke in pol močnejši) je Sunset, s podnapisom na etiketi VERY STRONG RUM. Proizvajajo ga v Kingstownu, prestolnici karibske države Saint Vincent in Grenadine, v St. Vincent Distillers. Močan, robusten, manj primeren za pitje, bolj za mešanje koktajlov. Cena tričetrtlitrske pijače je po trgovinah manj kot 40 evrov, je pa res, da je pravi strokovnjaki ne cenijo prav visoko.

Stroh 80 %

Avstrijski rum je ena najzanimivejših evropskih žganic. Kljub temu, da ga mnogi poskušajo piti, je kot naročen za izdelavo punča in različnih, tudi gorečih koktajlov. Sicer pa si je podjetje leta 1832 zamislil Sebastian Stroh iz Celovca. Sedež podjetja, ki sicer zna narediti tudi manj močne pijače (38, 40, 50 in 60 odstotkov alkohola), je še vedno v Celovcu, tovarna zaposluje 35 ljudi in letno zasluži kakih 12 milijonov evrov, konec koncev koroški rum prodajajo v 40 državah. Največ ga spijejo Nemci, Skandinavci, Nizozemci in Belgijci.

Bacardi 151 75,5 %

Podjetje Bacardi je bilo sicer ustanovljeno leta 1862 na Kubi, zdaj pa (ko so jih odgnali) je centralni štab v Hamiltonu na Bermudih. Glavni človek enega največjih podjetij na svetu z alkoholnimi pijačami (na leto zaslužijo 5 milijard evrov) je Facundo Bacardi. Kot rečeno, ponujajo več kot dvesto različnih, bolj ali manj alkoholnih tekočin: džine, viskije, vermut, vodke in, kar nas najbolj zanima, beli rum, tudi v verziji, ki jo danes omenjamo. Lahko ga pijete samostojno, še raje pa ga mešajte za koktajle.

Sierra Tequila Silver 75 %

Za kakšnih 40 evrov se dobi 7 decilitrov tekile, ki jo sicer polnijo v Nemčiji, nastala pa je v Mehiki, iz agave v destileriji Sierra Unidas v Guadalajari. Pravijo, da ima srebrna tekila popolno, sadno in svežo aromo ter okus po čiliju, zelenih jabolkih, mladem ananasu, vanilji, karameli in zeliščih. Če lahko ob tako visokem alkoholu vse to začutite, vam lahko le čestitamo in priporočamo, pijte zmerno, če že morate poskusiti tako močno žganje. Na srečo imajo Mehičani po novem tudi nekaj zanimivih brezalkoholnih pijač. Recimo limonado.