Obeti pred sklepno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju so znova izvrstni. V kranjski dvorani Zlato polje se jutri in v nedeljo obeta tradicionalni spektakel, na katerem bodo v globalni konkurenci z vsega sveta osrednjo vlogo igrali Slovenci. Mina Markovič vleče slovenski voz že več let v višave, odlično izhodišče pa ima tudi letos. Zvesti gledalci v Kranju bodo lahko prvič pozdravili 16-letno Janjo Garnbret, vzhajajočo zvezdnico športnega plezanja, ki iz tekmo v tekmo dokazuje, za kako velik talent gre. Glavno moško vlogo bo v Kranju igral Domen Škofic. Selektor slovenske reprezentance Roman Krajnik je torej slovenske plezalce na domači vrhunec sezone pripeljal sijajno pripravljene.

Mina Markovič se je v tej sezoni v težavnosti trikrat uvrstila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Z izvrstnimi uvrstitvami je trenutno vodilna plezalka v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ga je sicer dobila že v letih 2011 in 2012. Sedemindvajsetletna Ptujčanka ima 33 točk prednosti pred večno tekmico zadnjih let, Južnokorejko Jain Kim, teoretične možnosti za skupno zmago svetovnega pokala pa ima še Avstrijka Jessica Pilz. Na visokem sedmem mestu je Tjaša Kalan. Izjemen boj za skupno zmago svetovnega pokala se obeta v moški konkurenci, vanj pa bo posegel tudi Domen Škofic, pred kranjskim jubilejem četrti plezalec sveta. Škofic v skupnem seštevku zaostaja za 16 točk za Avstrijcem Jakobom Schubertom, 28 za Čehom Adamom Ondrajem ter 38 za trenutno vodilnim Francozom Gautierjem Supperjem.

Posebnost letošnjega jubileja v Kranju bo, da si bosta tekmo ogledala tudi dva opazovalca Mednarodnega olimpijskega komiteja. Njuno poročilo bo za svetovno organizacijo izjemno pomembno, saj si športno plezanje že leta prizadeva za to, da bi vstopilo v olimpijsko druščino. Ker je kranjski plezalni spektakel v težavnosti najboljša promocija v svetu športnega plezanja, seveda ne čudi, da se je mednarodna organizacija odločila, da opazovalca MOK povabi prav na Gorenjsko.

»Vse je pripravljeno. V organizacijskem smislu smo naredili vse, da bo tekma takšna, kot mora biti. Zdaj so na vrsti slovenski športni plezalci in plezalke. Nihče ne dvomi, da bodo znova posegli po najvišjih mestih,« pravi Tomo Česen, zimzeleni mož dvajsetih izvedb kranjskega športnoplezalnega spektakla.