Uefa je Barcelono zaradi vihranja njihovih navijačev s katalonskimi zastavami (senyerami) letos kaznovala že dvakrat. Prvič v lanskem finalu lige prvakov proti Juventusu v Berlinu, ko so španski prvaki morali v blagajno Uefe nakazati 30.000 evrov, in znova septembra, ko so Katalonci doma gostili Bayer iz Leverkusna, globa pa je znašala še dodatnih deset tisočakov več. Pri evropski krovni zvezi so kazen upravičevali s svojim pravilnikom, v katerem je zapisano, da so na tekmah vsakršna politična, ideološka, žaljiva ali provokativna sporočila prepovedana.

Spor se je v preteklem mesecu stopnjeval in Barcelona je Uefi zagrozila celo s tožbo na evropskem sodišču za človekove pravice, medtem ko so navijači kluba svoje nestrinjanje s sankcijami izrazili na srečanju četrtega kroga lige prvakov proti beloruskemu prvaku Bateju iz Borisovega, ko so med drugim žvižgali med himno lige prvakov, skandirali prokatalonska gesla in ponosno vihrali s senyerami.

Kot poroča španski športni časnik Marca, je Uefa v pričakovanju večjih kršitev njihovega pravilnika takrat na srečanje namesto enega opazovalca poslala dva. V spremstvu delegata Karl-Erika Nilssona je Camp Nou namreč obiskal tudi eden izmed članov Uefinega varnostnega osebja, dvojec pa je celotno dogajanje budno opazoval in zapisoval svoje ugotovitve.

A kot kaže, novih, strožjih sankcij za Barcelono za zdaj še ne gre pričakovati. Strani naj bi dosegli začasno premirje in bosta najprej počakali na ugotovitve Uefine pritožbene komisije, ki preučuje primer in ki bo po mnenju Marce najverjetneje odločila v škodo Barcelone. Ker je ta v primeru takšnega scenarija že napovedala pritožbo na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani, je končni epilog mogoče pričakovati šele čez slabo leto dni. Do tedaj pa bo Uefa na Camp Nou še naprej pošiljala svoje predstavnike in zbirala dokaze, s katerimi bo lahko na razsodišču izdatno podkrepila svoje postopanje proti nogometnemu velikanu.

Izločitev katalonskih moštev ne bi koristilo nikomur

V luči od Španije – tamkajšnjo ustavno sodišče je v sredo suspendiralo katalonsko resolucijo, s katero naj bi se začel 18-mesečni odcepitveni postopek – je spregovoril tudi španski nogometni selektor Vicente del Bosque.

Jasno je namreč, da ob odcepitvi Katalonije njihovi športni kolektivi ne bi smeli nastopati v španskih državnih tekmovanjih. Nogometni kolektiv iz Barcelone pri tem ne bi bil seveda nobena izjema, kar sta jasno dala vedeti tako predsednik španske nogometne lige (LFP) Javier Tebas kot tudi španski minister za šport Miguel Cardenal.

»Za vse bi bilo slabo, če bi katalonska moštva izločili iz španskih prvenstev. Problematika katalonske neodvisnosti je nekaj, s čimer se v reprezentanci ne obremenjujemo. Med nogometaši, vključno s katalonskimi in galicijskimi, je vzdušje dobro,« žogo umirja del Bosque.